Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çekerek, çiftçilerin yaş ortalamasının yükseldiğini ifade etti. 18-32 yaş aralığında yalnızca yüzde 5’lik bir genç nüfusun tarımda yer aldığını belirten Bayraktar, “Bugün Suriyeliler ve Afganlar ile bu süreci idare ediyoruz, ancak onların da ülkelerine dönme eğiliminde olduğunu gözlemliyoruz. Peki, bu ülkeyi kiminle besleyeceğiz? Tarımda nüfusumuz yaşlanıyor” dedi.
Son dönemlerde ülke genelinde meydana gelen ani hava sıcaklıkları, zirai don olaylarına yol açarak pek çok üründe kayıplara neden oldu. Şubat ile Nisan ayları arasında sıcaklıkların eksi 20 derecelere düşmesi sonucu 65 ilde ciddi tarımsal zararlara yol açıldı.
Şemsi Bayraktar, Adana’da zirai dondan etkilenen narenciye bahçelerini ziyaret etti. Çiftçilerle bir araya gelen Bayraktar, yaşanan durumla ilgili gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.
“Eksi 20 derecede hiçbir ürünü koruma şansınız yok” dedi. Son 30 yılın en büyük felaketine maruz kalındığını vurgulayan Bayraktar, “Ülkemizde yaşanan iklim değişikliği tarım sektörünü olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. 2024 yılında yaşanan don, dolu, aşırı yağışlar ve kuraklık tarımsal üretimi ciddi şekilde tehdit etti. 2025 yılına yönelik beklentimiz olumlu yöndeyken, doğal afetlerin etkilerinin artarak devam ettiğini görüyoruz. 43 ilde bahçeleri dolaşarak, ürünlerimizin önemli ölçüde zarar gördüğünü tespit ettim. Don olayı son 30 yılın en büyük felaketi olarak kaydedilmelidir. Eksi 20 derece için alınacak hiçbir tedbir yeterli olamaz. 65 ilimiz bu durumdan etkilenmiştir” şeklinde konuştu.
İklim değişikliğinin kuraklık gibi ciddi sorunları da beraberinde getirdiğini aktaran Bayraktar, “Bizi bekleyen diğer büyük tehdit ise kuraklık. Çiftçilerimiz su bulamadıkları için yer altı sularına yönelmeye başladı. Ancak 200-300 metrelik derinliklerde bile su bulamayan üreticilerimiz mevcut. Bu durumu göz önünde bulundurarak gerekli önlemleri bir an önce almak zorundayız” diye ekledi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, çiftçilerin basınçlı sulama sistemlerine geçiş yapmaları gerektiğini vurgulayarak, “Tarım kesimi, suyu en çok kullanan sektördür. Çiftçilerimizi cazibe suya ulaştırarak basınçlı sulama sistemlerine geçmeleri yönünde teşvik etmeliyiz. Su tasarrufu da burada büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, 2025 yılında yaşanan don felaketinin tarım sektöründe büyük bir ‘deprem’ etkisi oluşturduğunu da belirtti. “Bu, tarihimizin en büyük afeti. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem gibi, tarımda da büyük tahribata yol açtı. Çiftçilerimizin desteklenmesi şart. Üretime devam etmek isteyen çiftçilerin motive olmaya ihtiyacı var. Bu süreçte tarımda kalabilmeleri ve bahçelerine bakabilmeleri için maddi desteğe ihtiyaç bulunmaktadır” dedi.
Tarım sektörünün yaşlanmasına ve göç vermeye başladığına da değinen Bayraktar, “Çiftçilerimizin kesinlikle moral ve motivasyona ihtiyacı var. Aksi takdirde, gelecek nesiller şehirlere yönelir. Üreticilere yeterli destek verilmemesi durumunda göçler artacak. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak, zarar gören üreticilerimizin borçlarına yönelik faizsiz yapılandırma yapılmalıdır. 18-32 yaş aralığında tarımda yer alan genç nüfus oranı şu an için yalnızca yüzde 5’tir. Günümüzde Suriyeliler ve Afganlarla tarım faaliyetlerimizi sürdürüyoruz; fakat onlar da ülkelerine geri dönmeyi tercih ediyor. Bu durumu göz önünde bulundurursak, tarımda nüfusumuz yaşlanmaya devam ediyor. Ortalama yaş 59’a ulaşmışken, 2025 yılında bu rakam 60 olacak. Kadın çiftçilerimiz bizlere önemli bir destek sunuyor, fakat gençleri tarımda tutmak zorundayız. Çiftçilerimizi desteklemediğimiz takdirde Türkiye’nin gıda ihtiyacını karşılamamız oldukça zorlaşacak.” – ADANA