G-QXXHXL9JW0
USD33,99
EURO37,84
CNY4,79
GBP44,94
EURO/USD1,11
BIST9.577,46
Petrol72,69
GR. ALTIN2.821,35
BTC1.972.399,65

Tarihçi İlber Ortaylı: “Ayasofya namaz kılmak için gudubet bir bina”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Müjdat Gezen’in YouTube kanalındaki programına konuk oldu ve gündemdeki Ayasofya Cami konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ortaylı, Ayasofya’nın namaz kılmak için uygun olmadığını söyledi ve “namaz kılmak için gudubet bir bina” olduğunu ifade etti. Programda yaptığı konuşmada, “Ayasofya’da tuvaletler yapalım” gibi önerilerin doğru olmadığını belirterek, buraya 3 milyon ibadet ve turistin girmeyeceğini vurguladı. Sultanahmet Camii’nin daha uygun bir yer olduğunu dile getiren Ortaylı, Ayasofya’nın insanların ruhunu kararttığını söyledi.

Müjdat Gezen’in Blue Mosque’un 150 metre mesafede olduğunu belirtmesi üzerine Ortaylı, caminin ne kadar ziyaretçi kabul edebileceğini ve kimlerin ziyaret etmesi gerektiğini tartıştı. Blue Mosque’un daha girişime uygun olduğunu belirten Ortaylı, Ayasofya’nın sadece belirli kişilerin ziyaret etmesi gerektiğini savundu. Devlet reisleri, ruhaniler ve dini talebeler için daha uygun bir mekan olduğunu dile getiren Ortaylı, herkesin Ayasofya’yı ziyaret etmek zorunda olmadığını savundu. Kabe’nin herkesin girebileceği bir yer olmadığını örnek vererek, Ayasofya’nın da benzer bir ruhla korunması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın açıklamaları, Ayasofya Cami’nin sadece belirli bir kesime hitap etmesi gerektiği ve herkesin ziyaretine açık olmaması gerektiğini vurguladı. Ortaylı, caminin ruhunu ve tarihini korumanın önemli olduğunu belirterek, halkın yanı sıra devlet adamlarının, ruhanilerin ve özel ziyaretçilerin Ayasofya’yı ziyaret etmesi gerektiğini savundu. Gezen’in programında yapılan bu tartışma, Ayasofya’nın statüsü ve kimler tarafından ziyaret edilmesi gerektiği konusunda farklı görüşleri sunarak kamuoyunda farkındalık yarattı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Tarihçi İlber Ortaylı: “Ayasofya namaz kılmak için gudubet bir bina”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!