Suriyeliler, yeni yıla Esad rejiminin yıkılmasıyla birlikte kazandıkları özgürlükleri kutlayarak girdi. Rejim, 2011 yılında başlayan devrim hareketinin ardından başkent Şam’ın en güzel manzarasını sunan Kasyun Dağı’nı sivil halka kapatmıştı. Bu durum, iç savaş döneminde, düşen özgürlüklerin simgesi haline gelmişti.
Savaş süresince şehirden dağa ulaşan iki ayrı yol, rejim tarafından bariyerlerle kapatılmış ve kontrol noktaları kurulmuştu. Dolayısıyla sivil halkın bu bölgeye ulaşması imkânsız hale gelmişti. Ancak, Suriyeliler artık bu engelleri aşarak, özgürce Kasyun Dağı’na ulaşabilmenin mutluluğunu yaşıyorlar.
Rejimin 8 Aralık 2025 tarihinde yıkılmasının ardından, Kasyun Dağı’na olan özlem de nihayet sona ermiş oldu. Artık Suriyeliler, bu yüksek noktadan yerleşim yerlerini görmekte ve başkent Şam’ın etrafındaki muhteşem manzaranın tadını çıkarmaktadır. Kasyun Dağı’na çıkan Suriyeliler, Şam’ın güzelliklerini ve geniş ova manzarasını keyifle izliyor.
Etrafta çok sayıda seyyar satıcı, ziyaretçilere içecekler ve yiyecekler sunmakta; çocuklar için renkli balonlar ve oyuncaklar da satılmakta. Suriyeliler, cep telefonlarıyla bu anlarda hatıra fotoğrafları çektirerek kendilerini anılarını ölümsüzleştiriyorlar. Suriye’nin dört bir yanındaki meydanlarda devrim şarkıları yankılanmakta; insanlar topluca şarkılara eşlik ederek neşelerini paylaşmaktadır.
“MANZARAYA DOYAMIYORUZ”
Suriyeli 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Ömer, Kasyun Dağı’nı en son 7 yaşında ziyaret ettiğini ve 15 yıl aradan sonra ilk kez burada bulunduğunu ifade etti. Tüm Şam halkının bu alanın güzelliklerinden mahrum bırakıldığını söyleyen Ömer, “Hislerimiz çok güzel. Buradan bakıyoruz ama manzaraya doyamıyoruz.” dedi. Genç, kendi yaşadıklarıyla ilgili paylaşımda bulunarak, “Arkadaşlarıma hep, ‘Bizler büyük bir hapishanede yaşıyoruz.’ derdim. Sednaya, işkence merkezleri var; bu bölge de büyük bir hapishane gibiydi.” diye ekledi.
“ÜLKEMDEKİ ÖZGÜRLÜĞÜ GÖRMEYE GELDİM”
Diğer bir Şam sakini olan Muhammed, 2011’deki olayların ardından 2013 yılında Katar’a göç ettiğini belirtti. 11 yıl vatanından ayrı kaldıktan sonra memleketine geri döndüğünü ve burada özgürlük hayatını görmekten mutluluk duyduğunu ifade etti. “Kimse Şam’da hayatın önceden nasıl olduğunu anlatamaz. Annem, babam bu ülkede 13 yıl nasıl yaşadı bilemiyorum. Burada nasıl iki yıl yaşayabildiğime inanamıyorum.” diyerek geçmişte yaşanan baskıları dile getirdi. Muhammed, Suriye’nin “bir açık hava hapishanesi” olduğunu söylerken, “Herkes Suriye’ye gelsin, Suriye çok güzel. İnşallah 3-4 ay içinde birçok şey değişecek.” dedi.