G-QXXHXL9JW0
USD34,00
EURO38,05
CNY4,81
GBP45,26
EURO/USD1,12
BIST9.975,61
Petrol74,83
GR. ALTIN2.827,59
BTC2.149.708,90

Slovakya Başbakanı Robert Fico silahlı saldırıya uğradı, dünya genelinde endişe yarattı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Slovakya Başbakanı Robert Fico, Handlova’da gerçekleşen Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında silahlı bir saldırıya maruz kaldı. Bu olay, siyasi camiada büyük endişe yarattı ve dünya genelinde siyasi liderlere yönelik suikastların arttığına dair bir uyarı niteliği taşıdı. Fico, yaralandı ve hayati tehlikesi sürüyor. Saldırgan, toplantının ardından binaya silahla ateş açtı. Emniyet güçleri, saldırganı etkisiz hale getirerek gözaltına aldı.

Eski Japonya Başbakanı Abe Şinzo ise 2022 yılında Nara kentindeki seçim kampanyasında silahla vurularak hayatını kaybetti. Abe için Tokyo’daki Zojo-Ji Budist Tapınağı’nda basına kapalı bir cenaze töreni düzenlendi. Suikastı gerçekleştiren Yamagami Tetsuya’nın eski Başbakan Abe’ye karşı bir kin güttüğü inancıyla suikast düzenlediği iddia edildi.

ABD’nin 35. Başkanı John F. Kennedy, 1963 yılında Dallas’ta suikaste uğrayarak hayatını kaybetti. Suikastın faili Lee Harvey Oswald, gözaltındayken Jack Ruby tarafından öldürüldü. Kennedy suikastı hala birçok soru işareti barındırsa da resmi açıklamalara göre Ruby’nin bireysel bir tepkiyle hareket ettiği ve herhangi bir örgütle bağlantısının olmadığı iddia edildi.

Suudi Arabistan’ın 1964-1975 yılları arasında krallığını yapan Faysal bin Abdulaziz, yeğeni Faysal bin Musad tarafından sarayında vurularak öldürüldü. Kral Faysal, ülkesinde dönüşümleri sağlayan ve petrol ambargosu gibi önemli kararlar alan bir liderdi.

Güney Kore’nin Devlet Başkanı Park Chung-hee, 1979 yılında Kim Jae Kyu adındaki bir arkadaşı tarafından bir restoranda silahla vurularak öldürüldü. Sürekli eleştirilen ve muhaliflerinden tehdit alan Park, şiddetli bir politik hava içerisindeydi.

Mısır’ın Cumhurbaşkanı Enver Sedat, hain ilan edilerek 1981 yılında Mısır-İsrail Barış Antlaşması’nı imzaladıktan sonra saldırıya uğrayarak hayatını kaybetti. Sedat, İsrail’e karşı barışçıl bir politika izlemesine rağmen karşıtlarının saldırısına maruz kaldı.

Hindistan’ın ilk kadın Başbakanı İndira Gandi de suikasta uğrayan liderler arasında yer alıyor. Sihlerle yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Gandi, 1984 yılında öldürüldü ve ülke içinde ciddi bir çatışmaya yol açtı. Sihlere yönelik saldırılar artarak devam etti.

İsveç Başbakanı Olof Palme, Güney Afrika’daki ırkçı rejime karşı açık bir tavır alması ve PKK’yı terör örgütü olarak tanımasıyla biliniyordu. 1986 yılında eşleriyle birlikte sinemadan çıktıktan sonra uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti.

İsrail Başbakanı İzak Rabin, Filistin ile barış süreci için çaba harcarken 1995 yılında katıldığı mitingde Yigal Amir adlı bir aşırı sağcı tarafından suikaste uğradı. Rabin’in ölümü, Filistin-İsrail barış sürecini zora soktu.

Lübnan’ın eski Başbakanı Refik el-Hariri, ülkeyi yeniden inşa eden bir lider olarak biliniyordu. 2005 yılında Beyrut’ta suikasta uğrayarak hayatını kaybetti. Suikast sonrasında Lübnan, kutuplaşma ve istikrarsızlık sürecine girdi.

Pakistan’ın ilk kadın Başbakanı Benazir Butto, yolsuzluk iddiaları nedeniyle iki kez görevden alındı ancak 2007’de geri döndü. 2007 yılında düzenlenen seçimler sırasında meydana gelen saldırıda öldürüldü ve ülkeyi büyük bir şok yaşattı.

Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise ise 2021 yılında evine yapılan silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Eşi Martine Moise ise yaralandı. Türkiye’de de Bülent Ecevit ve Turgut Özal gibi siyasi liderlere suikast girişimleri gerçekleşti ve bu olaylar ülke genelinde endişe yaratmıştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Slovakya Başbakanı Robert Fico silahlı saldırıya uğradı, dünya genelinde endişe yarattı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!