Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, Tarımsal Strateji ve Politika Geliştirme Merkezinin (TARPOL) şap hastalığına ilişkin raporundaki iddiaları yalanlayarak, “4,1 milyar dolar zarar meydana gelmesi için tüm hayvancılığın sona ermesi gerekir. Böyle bir durum kesinlikle mümkün değildir. Bizim hesaplarımızda bu tür bir rakam yok. Bu hesaplamalar oldukça abartılı ve yanlıştır.” ifadelerini kullandı.
Bakan Yardımcısı Gümen, katıldığı bir televizyon programında şap hastalığının çift tırnaklı hayvanları etkileyen bulaşıcı ve ciddi verim kaybına yol açan, ancak öldürücü olmayan bir viral enfeksiyon olduğunu belirtti. Hızla yayılan bu hastalıkla mücadelede önemli bir rol oynayan aşı üretimine dair bilgileri paylaşan Gümen, Şap Enstitüsü’nün yıllık olarak 50 milyon dozdan fazla aşı ürettiğini ve bu aşıların bir kısmının ülke içinde kullanıldığını, geri kalan kısmının ise Azerbaycan’a gönderildiğini aktardı. Aşının, şap hastalığıyla mücadeledeki en etkili unsur olduğunu vurgulayan Gümen, “2023 yılında ilk kez ülkemize gelen Sat-2 ile benzer bir mücadele gerçekleştirilmişti. 49 gün boyunca hayvan hareketleri kontrol altına alındı ve bu süreçte aşı üretimi sürdürüldü.” şeklinde konuştu.
Yaklaşık 6 ay önce Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü tarafından Türkiye’nin, 2023-2024 yıllarında yürütülen mücadeledeki başarısının örnek teşkil ettiği bilgisini veren Gümen, şap hastalığını tanıdıklarını ve üzerinde çalıştıklarını söyledi. Geçen yıl şap hastalığını yüzde 80 oranında azalttıklarını hatırlatan Gümen, “Geçtiğimiz yıl üç aşılama gerçekleştirdik ve hastalığı önemli ölçüde düşürdük.” dedi.
Gümen, “12 Mayıs’ta Hakkari Derecik’te yeni şap serotipi Sat-1 ülkemize girdi. Bu durumu tespit ettikten sonra, hemen bölgeye gittim ve gerekli önlemleri alarak tüm hayvan hareketlerini durdurduk. Bir ay boyunca tüm hayvan sevklerini detaylı bir şekilde araştırdık. Ertesi gün Van’da ikinci bir vakaya rastladık. 13 Mayıs’ta Van’da başka bir vaka tespit ettik ve hemen 18 Mayıs’ta aşılamaya başladık. Hakkari ve Van’a toplam 170 veteriner göndererek altı gün içinde bölgedeki tüm hayvanları aşıladık.” şeklinde bilgi verdi.
Bakan Yardımcısı Gümen, hayvan pazarlarını kapatmanın ciddi bir tedbir olduğunu belirterek, “Bu kararı özellikle almak durumundaydık. Şap Enstitüsü yoğun bir şekilde çalışıyor. Altı milyon aşı ürettik ve bunları sahaya gönderdik. Aşının etkilerini gözlemlemeye başladığımızda, pazarlarımızı açarak hayvan hareketlerine tekrar izin vereceğiz.” dedi.
Aşının tek çözüm olmadığını, aynı zamanda hayvan hareketlerinin de dikkatlice izlenmesi gerektiğini ifade eden Gümen, “81 ilde hayvan pazarlarını kapatmayı tercih ettik, ancak hayvan hareketlerini tamamen yasaklamadık. Hastalık olmayan illerde hayvan hareketleri kesinlikle serbest. Hayvanlarını kesime götürmek isteyenler, bunu yapabilir. Hastalık olmayan illerde hareketlilikte bir engel yok. Ancak hastalığın görüldüğü illerde hayvan hareketlerini durdurduk. Covid döneminde olduğu gibi, insanlardaki bağışıklığın gelişmesi için gereken süreyi bu hastalıkla da sağlamak istiyoruz.” şeklinde konuştu.
TARPOL’ün raporundaki “4,1 milyar dolarlık kayıp” iddiasının hatırlatılması üzerine Gümen, Türkiye’nin yıllık hayvansal üretiminin 6-6,5 milyar dolar olduğunu belirterek, “4,1 milyar dolarlık zararın ortaya çıkabilmesi için tüm hayvancılığın tamamen sona ermesi gerekir; bu da imkansızdır. 6 milyon aşı ürettik. Aşılanan hayvanlar, karşılaşabilir, ancak hastalığı hafif bir şekilde geçirecekler. Bu virüsle karşılaşmak kaçınılmaz. Ülkemizde mevcut ve hızla yayılmakta. Hesaplarımızda böyle bir rakam yer almıyor. Bu tür iddialar gerçekleri yansıtmıyor.” dedi.
Karkas et fiyatlarındaki düşüşe de değinen Gümen, “Geçen yılki kurban bayramı sonrası et fiyatlarındaki düşüş ile bu yılki düşüş arasında bir fark yok. Şap hastalığının sebep olduğu et fiyat düşüşü gerçeği yansıtmıyor. Geçen yıl kurban bayramından sonra nasıl bir düşüş yaşandıysa, bu yıl da aynı şekilde yaşanacak. İki ay boyunca et fiyatlarının düşmeye devam edeceğini düşünüyorum. Hayvancılık yol haritamıza göre, üreticilerimizin her zaman kazanmasını istiyoruz. Et fiyatlarının elbet yükseleceği aşikar, ancak bu yükselişin kontrollü ve düzenli olması gerektiğini düşünüyoruz. İki ay içinde tüketimde artış yaşanacak ve et fiyatları yükselecek.” dedi.
Son olarak Gümen, 2028 yılında hayvan ve karkas ithalatının artık ülke gündeminden çıkacağına dair güven verdi. – BURSA