Samsun’un Çarşamba ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde 81 ilde eş zamanlı gübre bayi denetimleri gerçekleştirildi.
Amacı, çiftçilerin güvenilir gübreye ulaşımını sağlamak ve sahte ile tağşiş gübrelerin piyasaya sürülmesini önlemek olan bu denetimler, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın talimatı ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün koordinasyonu ile ilkbahar mevsimi öncesinde başlatıldı. Samsun’un Çarşamba ilçesinde, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ile Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürü İrfan Öztürk’ün katılımıyla ‘sahte gübre’ denetimi yapıldı.
Gübreler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından oluşturulan bir takip sistemi aracılığıyla denetleniyor.
Ülke genelindeki denetimlerde, gübre satışlarının beyan içeriğine uygun yapılması ve üreticilerin maddi kayıplar yaşamaması hedefleniyor. Barkodların okutulmasıyla gerçekleştiren denetimler sırasında, gübrelerin Gübre Takip Sistemi’ne (GTS) kayıtlı olup olmadıkları kontrol ediliyor. İl ve ilçe tarım müdürlükleri tarafından yapılan denetimlerle sahte gübreler tespit edilirken, ayrıca üreticilerin güvenli gübre satın alarak arzu ettikleri verim ve kaliteyi elde etmeleri amaçlanıyor.
Denetimlerde görev alan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Bugün itibarıyla 3 hafta boyunca Türkiye genelinde eş zamanlı denetim yapılacak. Samsun, Karadeniz’in önemli şehirlerinden biri. Türkiye genelinde 2024 yılı içinde yaklaşık 7 milyon ton gübre kullanımı gerçekleşecek, bunun 1 milyon tonu ilimizde olacak. Özellikle 152 bin tonu tarımsal alanda kullanılmakta. Bu nedenle 47 gübre denetçisi ile çiftçilerimizin yüksek kaliteli ve içeriği değiştirilmemiş sahte gübre ile mücadelelerine destek vermekteyiz” şeklinde konuştu.
Sağlam, Samsun’daki denetimlerde henüz sahte gübreye rastlanmadığını belirterek, “2024 yılı için 519 bayimiz ve 36 üreticimiz var. Bu yıl içerisinde toplamda 990 denetim gerçekleştirildi. 2025 yılının bugüne kadarki denetimlerinde de 225 bayide 425 ürün değerlendirmesi yapıldı. 2024 yılı itibarıyla ilimizde sahte gübre ile karşılaşmadık, ancak bu durum 2025 yılında denetimlerin sona ereceği anlamına gelmiyor. Çiftçilerimizin toprak tahlili yapmadan gübre kullanmamalarını öneriyoruz. İhtiyaçları olmayan veya fazla gübre kullanmamaları gerektiğini unutmamalılar. Aksi halde, hem toprakları kirlenir hem de maliyetleri artar” diye ekledi. – SAMSUN