Rusya’nın topçu namlularının üretiminde ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğu belirtiliyor. The Economist tarafından yapılan habere göre, Kuzey Kore’nin kısmi desteğiyle önemli miktarda mühimmat stokuna sahip olmalarına rağmen topçu namlularındaki aşınma ve yıpranma, Ukrayna’daki savaş sırasında yüksek ateş oranlarını sürdürmelerini zorlaştırıyor. Çatışmalara yoğun bir şekilde katılan Rusya’nın topçu birlikleri, görülmemiş bir oranda mühimmat tüketiyor ve bu durum topçu namlularının hızla bozulmasına neden oluyor. Bazı çatışma bölgelerinde namlular sadece birkaç ay kullanıldıktan sonra değiştirilmesi gerekebiliyor. Bu durum yedek namlulara olan yüksek talebi arttırıyor ve Rusya’nın üretim kapasitesinin sınırlarını zorluyor.
Defence Blog’un haberine göre, Rus askeri kapasitesi konusunda uzman olan Pavel Luzin’e göre Rusya sadece iki fabrikada Avusturya yapımı gelişmiş döner dövme makineleri kullanarak topçu namlusu üretebiliyor. Bu makineler yılda sadece yaklaşık 100 namlu üretebiliyor ve operasyonel hazırlığı sürdürmek için gereken miktar yetersiz kalıyor. Rusya tarihsel olarak topçu namlusu üretimi için ithal teknolojiye güvenirken, bu durum ülkeyi tedarik zincirinde aksaklıklara ve teknolojik sınırlamalara karşı savunmasız hale getirdi.
Rusya’nın yaşadığı sorunlara çözüm olarak eski çekili topçu sistemlerinden namluları yamama ve kundağı motorlu obüslere entegre etme yoluna gittiği belirtiliyor. Ancak bu uygulamanın sürdürülebilirliği henüz belirsizliğini koruyor. Açık kaynak analisti Richard Vereker’e göre yaklaşık 4800 namlunun değiştirildiği tahmin ediliyor ancak bu durum yaklaşık 7000 namlunun gelecekteki durumuna bağlı olarak değişebilir.
Ayrıca, MAKS24 adlı hesaba göre Ukrayna Özel Kuvvetleri, Rusya’nın üretim ve onarım tesislerini hedef almaya devam ediyor. Temmuz 2024’te Msta-S kundağı motorlu obüsler de dahil olmak üzere Uraltransmash tarafından üretilen askeri teçhizatın bulunduğu Yekaterinburg’daki bir tesiste yangın çıktığı bildirildi. Bu tür olaylar Rusya’nın topçu namlularını onarma ve değiştirme kabiliyetini daha da zorluyor.