G-QXXHXL9JW0
USD34,16
EURO38,17
CNY4,88
GBP45,72
EURO/USD1,12
BIST9.777,46
Petrol71,54
GR. ALTIN2.918,51
BTC2.258.796,16

Rusya-Ukrayna Çatışması Gaz Fiyatlarında Artışa Neden Oldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rusya’nın Suca bölgesinde Ukrayna ordusu ile yaşanan çatışmalar, doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz fiyatlarında artışa neden olmuştur. Gazprom’un temsilcisi Sergey Kupriyanov, Suca’daki ölçüm istasyonunda doğal gaz piyasasına dair değerlendirmelerde bulunmuştur. Kupriyanov, 9 Ağustos’ta doğal gaz spot fiyatlarının zirve yaptığını belirterek, Suca’daki olayların doğal gaz ve LNG fiyatlarında keskin bir artışa neden olduğunu ve bu durumun yaz mevsiminde gerçekleştiğini dile getirmiştir. Bu durumun kime fayda sağladığı sorusu akıllara gelmiştir.

Kupriyanov, Norveç’in doğal gaz tesislerinde planlanan bakım çalışmalarının da önemli bir unsur olduğunu ifade etmiştir. Analistlere göre bu çalışmalarda geçen yıl olduğu gibi gecikmeler yaşanabilir ve gaz fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin devam edeceğini düşündüklerini belirtmiştir. Bölgede yaşanan çatışmaların doğalgaz sevkiyatını olumsuz etkilediği vurgulanmıştır.

Rusya’nın Suca şehrini de içeren Kursk bölgesinde 7 Ağustos’ta Rusya ile Ukrayna ordusu arasında çatışmalar başlamıştır. Ukrayna, Mayıs 2022’de, Avrupa’ya giden Rus doğalgazının üçte birinin geçtiği Sohranivka dağıtım noktasında sevkiyatı durdurmuş, gaz sevkiyatı sadece Suca noktasından devam etmiştir. Gazprom, Suca noktasından günde ortalama 42 milyon metreküp doğal gaz sevkiyatı gerçekleştirdiğini belirtmiştir. Bölgede yaşanan gelişmeler nedeniyle Avrupa’da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de eylül vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatının, dün bu yılın en yüksek seviyesi olan 40 avrodan kapanmıştır.

Yaşanan çatışmalar ve buna bağlı olarak doğalgaz sevkiyatının aksamaları, Avrupa’ya gaz tedarik eden şirketlerin fiyatlarını etkilemiştir. Kupriyanov’un açıklamaları ve analistlerin değerlendirmeleri, doğalgaz fiyatlarında yaşanan yükseliş trendinin devam edebileceğini göstermektedir. Suca bölgesindeki çatışmaların ve enerji tedarikindeki aksamaların, bölgedeki ve dünya genelindeki enerji piyasalarını etkileyebileceği vurgulanmıştır. Sonuç olarak, politik ve askeri gerilimlerin enerji sektörü üzerindeki etkileri yakından takip edilmekte ve değerlendirilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Rusya-Ukrayna Çatışması Gaz Fiyatlarında Artışa Neden Oldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!