Sergi Açılışı ve Katılımcılar
Ressam Ömer Onay’ın ikinci kişisel sergisi “Bilinç Akışı”, Atatürk Kültür Merkezi‘nde (AKM) sanat, basın ve iş dünyasından kalabalık bir davetli grubunun katılımıyla açıldı.
Onay’ın geleneksel Türk motiflerini yeniden yorumladığı “Noktrün”, “Yitik Alemler” ve “Zamandan Önce” adlı üç serisini bir arada izleyiciye sunan sergi, 6 Temmuz’a kadar AKM Çok Amaçlı Salon‘da ücretsiz görülebilecek.
Sergi Açılışı ve Sanatçı Hakkında Konuşmalar
Çalışmalarını İstanbul‘da sürdüren ressam Ömer Onay’ın sergisi, 19 Haziran Perşembe akşamı gerçekleşen açılışla sanatseverlerle buluştu. Açılış, serginin destekçileri arasında yer alan Kanca Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca tarafından yönetildi.
Kanca, öncelikle sanatçı ile uzun yıllardır dost olduklarını dile getirerek şunları söyledi:
“Hepimizin az konuşan, suskun bir isim olarak tanıdığımız sevgili dostumuz Ömer Onay, güzel sanatlardan mezun olduktan sonra yıllar boyunca grafik çalışmaları ile yaşamını devam ettirdi. Birçok önemli prestij kitabın tasarımlarına, birçok sanatçının sergi kataloglarına imza attı. Yıllar sonra ise hepimizi şaşırtan, bu özgün çalışmaları ortaya koydu. Sohbetlerimizde az konuşmasıyla meşhur arkadaşımız Ömer‘in bu büyük başarısında dostları olarak yanında olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.”
Eski Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu da, davetliler arasında bulunuyordu. Mumcu, yıllardır tanıdığı sanatçıyı, zaman zaman çizimler yaparken görebildiğini ve kendisine “Ne yapıyorsun?” sorusuna, “Bir form arıyorum” yanıtını verdiğini aktardı.
Eserlerine dair düşüncelerini şöyle paylaştı:
“Ömer’in yıllar süren form arayışları sonucunda bugün bu sergide karşımıza çıkan eserler, bizim sanatımızda örneğini az gördüğümüz bir özgünlük içeriyor. Ömer, sentezlenmiş formları yeniden yaratma derdinde değil, çok özgün bir sanatçı. Doğada varolmayan formları zihnindeki anlamlar ile birleştirip canlandıran, kompoze eden bir sanatçı.”
Mumcu, sanatçının eserlerinin gelecekte ulusal müzelerin seçkin koleksiyonlarında yer alacağı görüşünü paylaştı.
Dursun Gülerüüz ve Serinin Önemi
Televizyon İzleme Araştırma AŞ (TİAK) Genel Müdürü Dursun Güleryüz, yaptığı konuşmada, Onay ile uzun yıllar boyunca iş hayatında birlikte çalıştıklarını belirtti.
Güleryüz, sanatçının eserleriyle ilk kez 2023 yılında Kadıköy’deki Page Cafe Gallery’de açılan sergisiyle tanıştığını ve kısa sürede önemli mesafe kat ettiğine dikkat çekti.
“Ömer, karakter olarak çok eleştiren, zor beğenen bir insandır. Sergide gördüğümüz bu özgün eserlerinin ardındaki başarının en temel nedeni sanırım bu,” diye ekledi.
Ömer Onay: “Tekrarı Sevmeyen Bir Sanatçıyım”
Sanatçı Ömer Onay, “Noktrün” serisinin devamı niteliğindeki “Bilinç Akışı” serisinin hazırlıklarının iki yıl sürdüğünü belirtti.
Onay, sergide “Noktrün”, “Yitik Alemler” ve “Zamandan Önce” adlı serilerin bir arada sunulacağını vurguladı.
1984 yılında Güzel Sanatlar Fakültesi‘ni bitirdikten sonra çalışmalarını genellikle reklamcılık alanında sürdüren Onay, “Yıllarca grafikerlik yaptım. Grafik çalışırken de yeni bir şey üretmek önemliydi. Aynı zamanda, tuval üzerinde olmasam da daima zihnimde resim çalışmaları yapıyordum. Resim dünyasını takip ediyor, yeni anlayışlar bulmaya çalışıyordum. 2005‘te çalışmaya başladığım Noktrün serimdeki figürler böyle ortaya çıktı,” dedi.
Resim sanatında ekspresyonist (dışavurumculuk) bakış açısına sahip olduğunu dile getiren Onay, ilk çalışmalarının ardındaki fikri şöyle açıkladı:
“İnsanlarla ilişki kurmak, insanların dünyasını anlamak, kavramak benim için önemli. Bir nevi portreciyim diyebilirim. Sonra zihnimde birikenleri, sembolik bir şekilde nasıl anlatabilirim? düşüncesiyle, oluşturduğum figürlerde metafor dilini kullanmaya çalıştım. Böylece Noktrün serisi oluştu.
2023’te Kadıköy’de ilk kişisel sergimi açtım; bunları sergiledim. Şu an AKM‘deki sergimiz ise ikinci kişisel sergim. Ziyaretçiler, ilk sergimin ardından Noktrün serimin nasıl değiştiğini görebilecekler. Çünkü tekrarı sevmeyen bir sanatçıyım.”
“BÜTÜN ÇALIŞMALARIMI AŞKLA YAPTIM”
Geyik Figürü ve Anlamı
Onay, “Yitik Alemler” sergisinde öne çıkan geyik figürüne de değinerek şunları vurguladı:
“Türk toplumlarında geyik kutsal bir varlık olarak kabul edilir. Hem çok estetik hem de ürkütücü bir yaratık. Onun bu özelliklerini başkalaştırdım, kendimce kompozisyonlar yaratarak, geyik ve koçu birleştirdim. Koçun boynuzları ile geyik figüründen bir armoni oluşturdum.”
Sanatçı, eserlerine dair şunları söyledi:
“Resimlerimdeki mistik imgeler içinde metaforlar saklı. Yani eserlerimin kendi içinde de ayrı temalar var. Bunun yorumunu ise seyirciye bırakıyorum.”
Teşekkür ve Sanat Aşkı
Sergi açılışında kendisini yalnız bırakmayan dostlarına ve sanatseverlere teşekkür eden Onay, son olarak şunları ekledi:
“Ben bütün çalışmalarımı aşkla yapan biriyim. Birçok dostum da bendeki bu aşka bugün burada izleyiciyle buluşan sergime büyük destek vererek aynı aşkla eşlik ettiler. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah daha güzel işler yaparak yoluma devam edeceğim.”
Sergi Kataloğu ve Organizasyon
Sanatçı Ömer Onay‘ın küratörlüğünü Mehmet Lütfi Şen‘in yaptığı, koordinatörlüğünü İlhan Efe‘nin yürüttüğü sergisi için hazırlanan katalog da büyük beğeni topladı.
Katalog tasarımı Hayrettin Onay‘a, editörlüğü ise Akif Kuruçay‘a ait.
Düzenleme komitesinde Bayram Çiçek, Ekrem Ayyıldız, İsmail Bayram, Neslihan Ünsal, Taha Yiğit Efe, ve Benan Albayrak bulunuyor. Serginin basın danışmanlığını ise Saliha Sultan yürütüyor.
Serginin sponsorları arasında Faruk Boyacıoğlu, Muhammed Eşbah, Abdüsselam Ferşatoğlu ve Alper Kanca yer alıyor.
Açılışa Katılan ve Medyanın İlgi Gösterdiği İsimler
“Bilinç Akışı” sergisinin açılışına, sanat dünyasından Emre Zeytinoğlu, Savaş Çevik, Ali Toy, Muzaffer Malkoç, Süleyman Gündüz, Meryem Badiei, Kemal Sayar gibi birçok isim katıldı.
Basın mensuplarının da büyük ilgi gösterdiği açılışa, şu isimler de katıldı:
Mükremin Atmaca, Şerif Antepli, Bilgün Aygül, Oktay Özen, Yavuz Yılmaz, Cafer Vayni, Osman Koca, Murat Aydın, Mehmet Ali Verçin, Arzu Cihangir, Kemal Sezer, Ertan Acar, Oktay Özten, Erdem İskenderoğlu, Erhan Kılıç, Ahmet Yılmaz, Nevzat Onmuş, H. Salih Zengin, Ekrem Ayyıldız, Erhan Erken, Sezgin Çevik, Prof. Dr. Kürşat Demirci, Doç. Dr. Nuri Sağlam, Prof. Dr. Erman Gören, Prof. Dr. Haşim Şahin, Prof. Dr. Yaşar Çoruhlu, Prof. Sylvia Onder, Ceyda Arslan Kechriotis.