G-QXXHXL9JW0
USD34,07
EURO37,94
CNY4,82
GBP45,22
EURO/USD1,11
BIST9.774,49
Petrol73,37
GR. ALTIN2.802,42
BTC2.121.231,93

Puff Sigaraların Zararları ve Potansiyel Riskleri – Sağlık Uzmanları Uyarıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tütün ürünlerinin sağlık sorunlarına yol açtığı bir gerçektir. Birçok bilimsel çalışma, bu kötü alışkanlığın larinks, ağız boşluğu, yemek borusu, mide, kolon, pankreas, böbrek, mesane, meme ve serviks kanserleri ile ilişkisini ortaya koymaktadır. E-sigara, vaping, elektronik nargile, vape kalem, puf sigara, elektronik nikotin taşıyıcı sistemler gibi birçok isme sahip elektronik sigaralar normal sigaralar kadar zararlı olabilmektedir. İçerisindeki maddeler ve kullanım şekli farklı olan bu sigaralar, buharlaştırıcı cihazlar aracılığıyla sıvı nikotini buhar haline getirmektedir. Bazı kanıtlar puff sigara kullanımının kanser gelişimindeki önemli bir basamak olan DNA hasarı ile ilişkilendirilmektedir.

Kullanımı hızla yaygınlaşan puff sigaralar, nikotin bağımlılığının artmasında, kan basıncının yükselmesinde beyin gelişiminin olumsuz etkilenmesinde ve bağışıklık sisteminin baskılanmasında önemli rol oynuyor. Ayrıca elektronik sigaraların içerdikleri sıvıların ve aroma maddelerinin, kullanıcının sağlığı üzerinde potansiyel riskler taşıdığına dair araştırmalar devam etmektedir. Puff sigaraların kalıcı kısırlığa neden olduğu iddiaları değerlendiren uzman hekim Yılmaz Aslan, endişe verici kanıtların olduğuna dikkat çekmektedir.

Bilimsel çalışmalara göre e-sigaralar, erkeklerde düşük sperm sayısına neden olduğu için ebeveyn olmayı düşünen çiftler açısından olumsuz etkilere yol açabilir. Ayrıca bu tür elektronik sigaralar, yumurta kalitesini de etkileyerek içmeyenlere oranla 10 kat daha fazla kısırlık görülmesine neden olabilir. Kadınlarda erken menopoz ile erken ve düşük doğum riskini artırırken hamilelikte kullanım ise bebekte gelişim geriliği görülme riskini artırmaktadır. Ayrıca uzun vadeli riskler için e-sigara kullanımının henüz araştırmalarının tamamlanmadığı da belirtilmektedir.

E-sigaralar, içerdikleri nikotin sebebiyle bağımlılık yaratabilir. Bağımlılığın gelişim süreci kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Kullanım sıklığı, nikotin miktarı ve genetik yatkınlık gibi faktörler bağımlılığa sebep olabilmektedir. Uzmanlar, e-sigaranın güvenli bir alternatif olmadığını belirtmekte ve toplumsal bilinci arttırılması gerektiğini vurgulamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Puff Sigaraların Zararları ve Potansiyel Riskleri – Sağlık Uzmanları Uyarıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!