Şubat ayında zor bir bronşit süreci geçiren Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, 14 Şubat’ta Roma’daki Gemelli Hastanesi’ne kaldırıldı ve burada çift taraflı zatürre teşhisi alarak tedavi edilmeye başlandı.
88 yaşındaki Papa’nın sağlık durumu gün geçtikçe iyileşti. 23 Mart’ta hastaneden taburcu edildi.
HALKI SELAMLADI
Çifte zatürre tanısıyla 14 Şubat’ta hastaneye yatan Papa, 23 Mart’ta taburcu olduktan sonra Vatikan’da kamuoyunun karşısına ilk kez çıktı.
HALKA SESLENDİ
Tedavi sürecinden sonra, 2 haftalık bir zaman diliminde hastaneden çıkan Papa Francis, Vatikan’da halka hitap etti.
NE OLMUŞTU
Papa Franciscus, 9 ve 12 Şubat tarihlerindeki halka açık etkinliklerde bronşit nedeniyle konuşma yapamadı ve nefes almakta güçlük çektiğini belirterek yardımcılarından konuşma metinlerini okumalarını rica etti.
14 Şubat’ta hastaneye kaldırılan Papa’nın solunum yollarında polimikrobiyal enfeksiyon tespit edildiği duyuruldu.
Vatikan, 18 Şubat’ta Papa’da çifte zatürre geliştiğini ve klinik durumunun karmaşık olduğunu açıkladı.
TEDAVİYE OLUMLU YANIT ALINDIĞI BİLDİRİLMİŞTİ
28 Şubat’ta Vatikan, Papa’ya bronkospazm krizi geçirdiği sırada bronkoaspirasyon yapıldığını, mekanik ventilasyon uygulandığını ve tedaviye olumlu yanıt alındığını bildirdi.
Katoliklerin ruhani lideri, 3 Mart’ta da iki kez akut solunum yetmezliği geçirdi ve invaziv olmayan mekanik ventilasyona yeniden geçildi.
4 Mart’tan itibaren hafif iyileşme belirtileri göstermeye başlayan Papa’nın, 12 Mart’ta çekilen son göğüs röntgeninin iyileşme sürecini doğruladığı aktarıldı. Papa Franciscus, 23 Mart’ta hastane balkonundan halkı selamladıktan sonra taburcu oldu.
Prof. Sergio Alfieri, 25 Mart’ta Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte, Papa’nın hastanede kaldığı süre zarfında iki kez ölüm tehlikesi atlattığını açıkladı.