Oto tamir endüstrisinde çırak ihtiyacının giderek artması, meslek dalının geleceğini ciddi anlamda tehdit etmeye başlamış durumda. Yaz tatilinin gelmesini heyecanla bekleyen sanayi esnafı, “Çırak gelir” umuduyla beklerken, beklentilerinin boşa çıkmasından şikayetçi. Sanayi esnafı, oto tamir sektörünün diğer sektörlere göre daha fazla kazanç imkânı sunduğunu vurgularken, gençlerin bu alana yönlendirilmesi için yetkililerden destek bekliyor.
OTO TAMİR SEKTÖRÜNDE ÇIRAK SIKINTISI DERİNLEŞİYOR
Türkiye genelinde birçok sektörde ara eleman ihtiyacı hissedilirken, oto bakım ve onarım alanında bu durum daha da derinleşiyor. Haftalık ortalama 4 bin TL kazanan çırakların mesleklerinde ilerledikçe elde ettikleri gelir, aylık 80 bin ila 100 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Ancak, bu yüksek kazanç potansiyeline rağmen gençlerin bu mesleğe ilgi duymadığı gözlemleniyor.
İzmir‘in Bornova ilçesindeki 1. Sanayi Sitesi esnafı, sektörde nitelikli iş gücü ihtiyacının her geçen gün arttığını belirtiyor. Bununla birlikte, çırak bulma konusunda büyük bir sorun yaşandığı da ifade ediliyor.
“ÇIRAK VE KALFA AÇIĞIMIZ GİDEREK ARTIYOR”
İzmir Oto Tamircileri Odası Başkan Vekili Mustafa Sezer, sanayideki hemen her dükkanda çırak arayışı olduğunu dile getirerek, “Ne yazık ki çırak bulmakta zorlanıyoruz. Özellikle meslek okullarında eğitim alan öğrenciler, 11. ve 12. sınıfa geldiklerinde büyük firmalar bu nitelikli öğrencileri kendi bünyelerine alıyor. Bu durum, sanayi sitelerinde çırak ve kalfa açığımızın devam etmesine sebep oluyor ve ciddi problemler ortaya çıkarıyor.” ifadelerini kullandı.
“İYİ BİR USTA 100 BİN TL’YE KADAR MAAŞ ALABİLİYOR”
Yaz aylarında ebeveynlerin çocuklarına iş bulmak için ilk başvurdukları yer genellikle çıraklık oluyor. Ancak, gelen gençlerin çoğu bu mesleği yapmak istemiyor. Oysa otomotiv sektöründe çırak ve kalfa açığı oldukça büyük bir tehdit haline gelmiş durumda. İyi bir usta, günümüzde 80 bin ile 100 bin TL arasında maaş alabiliyor. Sanayi sitelerindeki çırak ve kalfa ihtiyacının karşılanmaması, sektörün uzun vadeli sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Ustaların yaş ortalamasının 60-70 arasında olduğu göz önüne alındığında, bu kişiler mesleği devam ettiremez hale gelebilir. Şu an her sanayi sitesinin ve her iş yerinin çırak ve kalfaya ihtiyacı bulunuyor. Eğer 5 bin çırak bulunsa, hepsinin sanayi sitelerine yerleştirilebilmesi için gerekli potansiyel mevcut.” diye ekledi.