G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,14
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.139.613,53

ÖSYM, Eğitime Dijital Dönüşümde Hız Kazanıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, beceri temelli yeni müfredata geçildiğini duyurdu. Bu bağlamda, ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) işbirliği ile düzenlenen Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu, 3 gün sürecek etkinlikler çerçevesinde bir otelde başlamıştır. Ersoy, yeni müfredata hızlı bir şekilde adapte olma çabası içinde olduklarını belirterek, bu sürecin önemine dikkat çekti.

Sempozyumda yapılan açılış konuşmasında Ersoy, ÖSYM’nin dijitalleşme sürecine odaklandığını ve 2026 yılı itibarıyla dijitalleşme oranını yüzde 95’e ulaştırmayı hedeflediklerini ifade etti. Bunun yanı sıra, maliyet ve zaman tasarrufu sağlayan elektronik sınav uygulamalarının (e-sınav) sayısını artırmak için çalışmalar yapıldığını söyledi.

Ersoy, dil sınavlarının yanı sıra dört farklı sınavın daha e-sınav formatında gerçekleştirildiğini kaydetti. Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu işbirliğiyle Türkiye’nin e-sınav altyapısını güçlendirmek hedefinde olduklarını belirtti. Bu bağlamda, Türkiye’de 100 bin adayın altındaki sınavların da e-sınav olarak yapılmasının planlandığını ifade etti. Ayrıca, yurt dışında gerçekleştirilen Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı’nın (TR-YÖS) e-sınav formatına taşınmasının hedeflendiğini, spor bilimleri için uygulanan Özel Yetenek Sınavı’nın da (ÖZYES) ilk kez gerçekleştirildiğini hatırlattı.

E-Sınav uygulamalarına yönelik detaylı bilgiler aktaran Ersoy, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından desteklenen 4 beceriye yönelik dil ölçüm sınavının, yani okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini ölçen sınavın 2025 yılında hayata geçirileceğini açıkladı. Denemelerin gerçekleştirilerek önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Ersoy, yazılımsal eksikliklerin tamamlandığını ve her şeyin uluslararası standartlara uygun hale getirildiğini vurguladı.

ÖSYM’nin Ar-Ge çalışmalarına da değinen Ersoy, ÖSYM ve MEB’in Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’deki ölçme değerlendirme alanında bir merkez haline getirilmesine yönelik resmi projeler geliştirdiğini açıkladı. 17 farklı Ar-Ge projesinin aktif olarak yürütüldüğünü belirten Ersoy, bu projelerin yapay zeka ile madde üretimi, açık uçlu soruların değerlendirilmesi ve adaptif testler gibi pek çok konuda devam ettiğini ifade etti.

Beceri temelli yeni müfredat üzerinde çalıştıklarını yineleyen Ersoy, bu geçişin 3 yıl içinde tam anlamıyla uygulanacağını, çalıştayların düzenlendiğini ve bu süreçte en uygun soruların oluşturulması için çabaların sürdüğünü belirtti. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği’nin hazırlanmasının yanı sıra, sınavlarda açık uçlu sorulara da yer verilmeye başlandığını ifade etti. Ayrıca, öğrencilerin gelişim sürecinde sınavların kaldırıldığı ve yeni bir değerlendirme sistemi geliştirildiği de vurgulandı.

Sempozyum düzenleme kurulu başkanı Prof. Dr. Ahmet Kesgin, etkinliğin ana temasının “ölçme ve değerlendirmede yenilikçi yaklaşımlar” olduğunu belirtti. Çok büyük bir katılım olduğunu ve 247 başvurunun 125’inin kabul edildiğini belirten Kesgin, yer alamayan çalışmaların ÖSYM Akademi altında gerçekleştirilecek diğer etkinliklerde değerlendirileceğini açıkladı. Sempozyumda 4 farklı ülkeden 12 davetlinin katıldığı ve 31 farklı ülkeden kayıt yapıldığı da ifade edildi.

Bu sempozyum, Türkiye’deki ölçme ve değerlendirme sistemlerinde gerçekleştirilen önemli değişikliklerin ve yeniliklerin bir yansıması olarak dikkat çekiyor. ÖSYM’nin geleceğe yönelik hedefleri ise eğitim sisteminin daha nitelikli ve verimli hale getirilmesini amaçlıyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
ÖSYM, Eğitime Dijital Dönüşümde Hız Kazanıyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!