G-QXXHXL9JW0
USD34,27
EURO37,50
CNY4,85
GBP44,96
EURO/USD1,09
BIST8.876,22
Petrol78,76
GR. ALTIN2.926,15
BTC2.172.900,30

Numan Kurtulmuş: ‘Yeni Anayasa, İmtiza ve İstisnaları Kaldırmalı!’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Gazi Üniversitesi’nin Akademik Yıl Açılış Programı’nda önemli açıklamalarda bulundu.

10 Ekim tarihinde gerçekleşen etkinlikte, Kurtulmuş yeni anayasa tartışmalarına değinerek, anayasanın değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez ilk üç maddesi üzerinde durdu.

"DEVLETİN ÜLKESİ VE MİLLETİ OLMAZ"

Kurtulmuş, anayasa yazım sürecinde öncelikle hangi usulde ilerleyeceklerinin belirlenmesi gerektiğini vurgulayarak, "Önce hangi usulde yapacağınızı ortaya koymanız lazım ki ondan sonra esasları doğru bir şekilde tartışabilesiniz. Açık ve şeffaf bir süreç yönetimi sağlanmalıdır, bu da sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturur. Müzakerelerin gerçek ve sonuç alıcı bir şekilde yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, TBMM Başkanlığı’nın bu şeffaf müzakere sürecini yönetmesi de önemlidir," şeklinde konuştu.

Anayasa müzakerelerinin doğru bir zeminde ve yöntemle gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, bu tartışmaların TBMM’de sonlandırılacağını belirtti.

Kurtulmuş, "Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" ifadesinin yeniden ele alınması gerektiğinin altını çizerek, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, ‘Milletin devleti ve ülkesiyla bölünmez bütünlüğü’ şeklinde ifade edilmelidir. Yeni anayasada, seçkinci ve devletçi anlayış yerine milletin gücüne dayanan bir devlet anlayışı benimsenmelidir," dedi.

"DEMOKRASİNİN EN BÜYÜK DÜŞMANI İMTİYAZ VE İSTİSNALARDIR"

Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzdeki dönemde bu anayasanın imtiyaz ve istisnaları ortadan kaldırması gerekmektedir. Açıkça ifade ediyorum ki, demokrasinin en büyük düşmanı imtiyaz ve istisnalardır. Bu durum, seçkinci gruplara ya da belirli avantajlı kesimlere bir takım ayrıcalıklar tanımak anlamına gelir. Bu nedenle, anayasa yapım sürecinde istisna ve imtiyazları kaldırmak, herkes için eşit, adil ve demokratik kuralların oluşturulması büyük bir önem taşımaktadır."

Kurtulmuş, hem 1961 hem de 1982 Anayasası’nın ideolojik bir anlayışla hazırlandığını belirterek, "Yeni anayasanın ideolojiden arınmış, halkın ihtiyaç ve taleplerine yanıt veren, milletin menfaatlerini ve milli birliği koruyan bir anlayışla yazılması gerekmektedir," dedi.

ANAYASANIN 3’ÜNCÜ MADDESİ NELERİ KAPSIYOR?

Kurtulmuş’un ifadeleriyle gündeme gelen anayasanın 3. maddesi, 4. madde ile korunmuş ve devletin bütünlüğünü, resmi dilini, bayrağını, milli marşını ve başkentini tanımlamaktadır.

"MADDE 3- Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı ‘İstiklal Marşı’dır. Başkenti Ankara’dır."

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Numan Kurtulmuş: ‘Yeni Anayasa, İmtiza ve İstisnaları Kaldırmalı!’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!