G-QXXHXL9JW0
USD34,16
EURO38,17
CNY4,88
GBP45,72
EURO/USD1,12
BIST9.777,46
Petrol71,54
GR. ALTIN2.918,51
BTC2.248.339,59

Nobel Ödüllü Fizikçi Peter Higgs 94 Yaşında Hayata Veda Etti!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs’in 94 yaşında öldüğü açıklandı. Edinburgh Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, Higgs’in kısa bir hastalıktan sonra evinde huzur içinde öldüğü belirtildi. Edinburgh Üniversitesi Rektör Yardımcısı Peter Mathieson, Newcastle’da doğan Higgs’in olağanüstü bir bilim insanı olduğunu ve dünya hakkındaki bilgileri zenginleştiren vizyonu ve hayal gücüyle tanındığını söyledi.

Peter Higgs, 1964 yılında parçacıklara kütlelerini veren “Higgs bozonu” adlı atom altı parçacığı teorisini bulmuştu. Bu teori, parçacıkların nasıl kütle kazandığını açıklamaktaydı. Belçikalı fizikçi François Englert ile birlikte bu teoriyi bağımsız olarak ortaya atan Higgs’in çalışması, 2012 yılında Cenevre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) bilim adamları tarafından doğrulandı. Bu başarılı çalışması nedeniyle Higgs, 2013 Nobel Fizik Ödülü’ne layık görüldü.

Peter Higgs’in ölüm haberi, bilim dünyasında büyük bir üzüntü yaratmıştır. Higgs’in bilime olan büyük katkıları ve keşifleri, maddenin kökeni ve evrenin oluşumu konularında derin anlayışlar sağlamıştır. Higgs’in keşfi, Büyük Patlama’dan sonra maddenin nasıl oluştuğunu açıklayan “God particle” olarak da bilinen Higgs bozonu kavramını açıklığa kavuşturmuştur.

Nobel ödüllü fizikçi Peter Higgs’in vefatı, bilim dünyasında büyük bir kayıp olarak karşılanmıştır. Kendisi, ölümünden önce yaptığı keşiflerle ve çalışmalarıyla maddenin kökeni ve evrenin oluşumu konularında önemli birer referans haline gelmiştir. Higgs’in çalışmaları, parçacık fiziği ve kuantum mekaniği alanlarındaki temel teorilerin gelişimine de büyük katkılar sağlamıştır.

Peter Higgs’in ölümü, bilim dünyasında derin bir üzüntü yarattığı gibi, onun başarıları ve mirası da gelecek nesiller için büyük bir ilham kaynağı olmaya devam edecektir. Nobel ödüllü fizikçi, bilim insanları arasındaki önemli bir figür olarak hatırlanacak ve maddenin nasıl oluştuğu konusundaki büyük katkıları ile her zaman anılacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Nobel Ödüllü Fizikçi Peter Higgs 94 Yaşında Hayata Veda Etti!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!