İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, X hesabında yaptığı açıklamada, oğlu Yair Netanyahu’nun Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yönelik hakaretlerinin “kabul edilemez” olduğunu belirtti. Bununla birlikte, oğlunun “ülkesinin geleceğini önemsediğini” ifade etti.
Netanyahu, paylaşımında “Her vatandaş kendi bireysel görüşlerini paylaşma özgürlüğüne sahiptir. Ancak Cumhurbaşkanı Macron’un Filistin devletinin kurulmasını öneren tweetine verdiği yanıt tarzı benim için uygun değil.” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un, Filistin devletini tanıma ihtimalini “yanlış bulduğunu” belirten Netanyahu, “Macron, ülkemizin içinde barındırdığı ve amacının İsrail’in varlığını sona erdirmek olan bir Filistin devleti fikrini destekleyerek büyük bir hata yapmaktadır.” ifadelerini kullandı.
Başbakan Netanyahu, Filistin devletinin kurulmasının “realiteden uzak hayal” olduğunu savundu. Oğlu Yair’in ülkenin diğer sömürgeleriyle ilgili atıflar yaparak, “Varlığımızı riske atmayacağız ve bağımsızlıkları Fransa’yı tehlikeye sokmayacak olan Korsika, Yeni Kaledonya, Fransız Guyanası ve diğer bölgeleri destekleyenlerin ahlaki uyarılarına kulak asmayacağız.” şeklinde konuştu.
Yair Netanyahu, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a karşı “Canın cehenneme!” gibi ifadelerle hakaret etmişti. Ayrıca, bağımsızlık isteyen diğer bölgelerle ilgili de çeşitli destekleyici ifadeler kullandı.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Mısır’da gerçekleştirdiği 2 günlük ziyaretinin ardından France 5 kanalına verdiği röportajda, “Filistin’i tanımaya doğru adım atmalıyız ve önümüzdeki aylarda bunu başarabiliriz.” dedi.
Macron, Filistin’i tanıma konusunu Suudi Arabistan ile beraber düzenleyecekleri iki devletli çözüm üzerine uluslararası konferansta karara bağlamayı hedeflediklerini ifade etti.
İki devletli çözümü kabul etmeyen ve Filistin topraklarındaki işgaline devam eden İsrail, Macron’un açıklamalarına sert tepki gösterdi. Öte yandan, İsrail’in 7 Ekim 2023’te Gazze Şeridi’ne yaptığı saldırıların ardından, İspanya, Norveç, İrlanda, Slovenya gibi ülkelerle birlikte Filistin’i tanıyan ülke sayısı 146’ya yükseldi.