G-QXXHXL9JW0
USD34,11
EURO38,13
CNY4,83
GBP45,41
EURO/USD1,12
BIST9.968,21
Petrol74,52
GR. ALTIN2.863,66
BTC2.156.697,53

NASA’nın Mars’tan Düşük Maliyetle Kaya ve Toprak Numuneleri Getirme Hedefi İçin Yeni Yöntem Arayışı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Mars’tan Dünya’ya düşük maliyetle kaya ve toprak örnekleri getirmek için yeni yöntemler aramaktadır. 30 Temmuz 2020 tarihinde fırlatılan ve 18 Şubat 2021’de Mars üzerinde Jezero Krateri’ne inen Perseverance (Azim) aracı, Mars’taki jeolojik süreçleri, yaşanabilirliği, biyolojik izlerin varlığını araştırmaktadır. NASA’nın amacı, bu numuneleri 2030 yılında Dünya’ya getirmektir ve bu konuda Lockheed Martin Space ile iş birliği yapmıştır. Mars Numune İade Programı kapsamında, Lockheed Martin Space tarafından geliştirilecek MAV isimli roket, insanlı yolculuklar için önemli bilgiler sağlayacak şekilde tasarlanmıştır.

Mars Numune İade Programı, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) iş birliğiyle yürütülmekte olup, numuneleri Mars yüzeyinden Dünya’ya getirecek olan MAV, Sample Retrieval Lander (SRL) adlı uzay aracıyla Mars yüzeyine ulaştırılacaktır. Daha sonra numuneleri Dünya’ya getirmek için Earth Return Orbiter (ERO) aracıyla birlikte gönderilecektir. Ancak bu süreç oldukça karmaşıktır çünkü ilk kez başka bir gezegenden bir roket fırlatılacaktır.

Programın maliyeti ve sürekliliği konularında bazı endişeler bulunmaktadır. Başlangıçta 2030 yılına kadar tamamlanması planlanan proje, maliyetlerin artması ve bütçe kesintileri nedeniyle gecikmelere uğramıştır. NASA başkanı Bill Nelson, projenin toplam maliyetinin 8 ila 11 milyar dolar arasında olduğunu belirtmiş ve bu durumu fazla maliyetli ve geç şeklinde değerlendirmiştir. Bu sebeple NASA, daha fazla ve hızlı fikirlere açık olduklarını belirtmiş ve maliyetlerin azaltılması için çaba harcamaktadır.

Dünya’ya getirilecek olan Mars kaya örneklerinin, ileride astronotların Mars’a gitmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir. NASA’nın Perseverance keşif aracı, Jezero Krateri’nde antik bir gölün varlığını doğrulamış ve buradan 24 örnek toplamıştır. Ancak Mars’tan kaya örneği getirme işlemi, NASA için oldukça zorlu bir süreç olarak kabul edilmekte ve bu uğurda yüksek maliyetli bir dizi uzay aracının kullanılması gerekmektedir. Bu sebeple NASA, önemli maliyet düşürme ve hızlı iş yapma hedefiyle çalışmalarını sürdürmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
NASA’nın Mars’tan Düşük Maliyetle Kaya ve Toprak Numuneleri Getirme Hedefi İçin Yeni Yöntem Arayışı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!