NASA, 2030 yılında 178 milyon dolarlık bir gemi olan Europa Clipper’ı Jüpiter’in uydularından biri olan Europa’ya fırlatacak. Bu misyonun amacı, Jüpiter’in uydusu Europa’nın çekirdeğini, taş yapılarını, okyanuslarını, buz katmanlarını ve ince atmosferini detaylı bir şekilde incelemektir.
Jüpiter, Güneş’e olan beşinci sıradaki konumuyla dikkat çeken ve hidrojen ile helyum gazlarından oluşan en büyük gezegenidir. Bilim insanları uzun süredir Europa’nın potansiyelinde uzaylı yaşam olabileceğini düşünüyor. Bu sebeple NASA, 2024 yılında Europa’ya Europa Clipper isimli uzay aracını fırlatacak. 2030 yılına kadar hedefe ulaşması planlanan araç, Europa’nın muhtemel yaşam belirtilerini araştıracak.
Washington Üniversitesi’nden bilim insanları, Europa’nın ince atmosferini inceleyerek su buharı gibi belirtiler arayacaklarını açıkladı. Ayrıca araçta bulunan çeşitli cihazlar sayesinde, Europa’nın yüzeyindeki buz katmanının altındaki su varlığı araştırılacak. Eğer araç yüz binlerce buz tanesinde mikroplar bulmayı başarırsa, uzaylı yaşamı resmen doğrulamış olacak.
Europa Clipper uzay aracı, birçok özel cihaz ve ekipmanla donatılmış durumda. Termal emisyon görüntüleme sistemi, yüzey toz ölçüm cihazı, radar ve ışık spektrometresi gibi araçlar, Europa’nın detaylı bir haritasını çıkarmak için kullanılacak. Uzay aracının Jüpiter’in yörüngesinde dönmesi ve Europa’nın 49 kez teğet geçmesi planlanıyor. Bu süreçte, bilimsel veriler toplanacak ve uydu haritalandırılacak.
Tüm bu çalışmaların amacı, Europa’nın potansiyelinde yaşam olup olmadığını doğrulamaktır. NASA, uzay aracının başarılı olması durumunda, uzaylı yaşamının varlığını kanıtlayacağına inanıyor. Europa misyonunun başarılı olması halinde, insanlığın gelecekteki uzay keşifleri için bir dönüm noktası olacağı düşünülmektedir.