G-QXXHXL9JW0
USD34,21
EURO37,93
CNY4,87
GBP45,54
EURO/USD1,11
BIST9.287,04
Petrol75,10
GR. ALTIN2.918,81
BTC2.117.430,11

“Muhammed Hüseyin Şehriyar ve Türkçe Şiirleri” Kitabı Hakkında Yazar Dr. Yusuf Gedikli ile Röportaj

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dr. Yusuf Gedikli, 20. yüzyıl Türk dilleri şiirinin önemli isimlerinden biri olan Tebrizli Muhammed Hüseyin Şehriyar’ın “Şehriyar. Bütün Türkçe Şiirleri” kitabını yayına hazırlayarak Türkçe edebiyat dünyasında önemli bir esere imza attı. Gedikli, Yeniçağ’a Şehriyar ve kitap üzerine verdiği röportajda, Şehriyar’a olan ilgisinin nasıl başladığını ve kitabın hazırlık sürecini anlattı.

Şehriyar’a duyduğu ilgiyi ortaokul yıllarına kadar götüren Gedikli, yurt dışındaki Türk topluluklarına olan merakının bu ilgiyi beslediğini belirtti. Özellikle Yaz tatilinde Ziya Gökalp ve Ali Nüzhet Göksel’in eserleriyle Türkçülük ve Türk kültürü hakkında fikir sahibi olan Gedikli, yurt dışındaki Türklerle ilgili çalışmalar yapma isteğiyle kütüphanede Şehriyar’ın eserlerini keşfettiğini söyledi.

Şehriyar’ın şiirleriyle tanıştığı dönem olan okul yıllarında şiire olan ilgisi artan Gedikli, üniversite yıllarında da şiir üzerine çalışmalarını sürdürdü. 1987 yılında Şehriyar ve Türkçe şiirleri üzerinde çalışmalara başlayan Gedikli, 1990 yılında “Şehriyar. Bütün Türkçe Şiirleri” kitabını yayınladı.

Tebriz’de Şehriyar’ı ziyaret ettiği zaman yaşadığı deneyimi anlatan Gedikli, onun Türk edebiyatına olan ilgisinden ve Türkiye ile İran arasındaki ilişkilerden bahsetti. Şehriyar ve Bütün Türkçe Şiirleri kitabının çıkış tarihini ve aldığı baskı sayısını paylaşan Gedikli, kitabın takdir görmesinin kendisini motive ettiğini belirtti.

Azerbaycan Bilimler Akademisi’nde Şehriyar üzerine hazırladığı doktora teziyle ilgili konuşan Gedikli, Türkiye ve Azerbaycan’da yapılan Şehriyar incelemelerindeki eksiklikleri analitik açıdan değerlendirdi ve yapıtların farklı açılardan incelenmesi gerektiğini vurguladı.

Türkiye’de Azerbaycan kültürünün tanınmasında Şehriyar’ın büyük rol oynadığını belirten Gedikli, Şehriyar’ı tanıtarak Azerbaycan ile Türkiye arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesi için kültürel çalışmaların arttırılması gerektiğini önerdi. Azerbaycan şairlerinin ve edebi eserlerin Türkiye’de daha geniş kitlelere ulaştırılması gerektiğini belirten Gedikli, dil, kültür ve tarih çalışmalarının ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlayacağını dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
“Muhammed Hüseyin Şehriyar ve Türkçe Şiirleri” Kitabı Hakkında Yazar Dr. Yusuf Gedikli ile Röportaj

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!