MİT’in resmi internet sitesinde paylaşılan bir videoda, istihbaratın geniş hedef kitleleri, çok çeşitli çalışma alanları ve çeşitli hedefleri olduğuna vurgu yapıldı. Videoda, casusluk faaliyetinin küresel bir tanımının olmadığı belirtilerek, her ülkenin kendi iç hukukunda casusluğa farklı yaklaşımlarının olduğu ifade edildi.
Casusluk faaliyetinin “algılama, uygulama ve yargılama” süreçlerinde farklı anlamlara sahip olduğu ve bu durumun hukuki açıdan farklılıklara yol açtığı aktarıldı. Türkiye’de casusluk faaliyetinin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda “Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk” başlığı altında düzenlendiği belirtilen videoda, hasım istihbarat servislerinin vatandaşlarla çeşitli yöntemlerle irtibat kurduğuna ve bu yolla casuslar edinebildiğine dikkat çekildi. İstihbarat servislerinin, casuslardan açık kaynak bilgileriyle analiz çalışmaları yapmalarını veya keşif faaliyetlerinde bulunmalarını talep edebildiği ifade edildi.
Videoda ayrıca, hasım istihbarat servislerinin organize suç ve terör örgütlerini de casusluk amacıyla kullandığına dikkat çekilerek, vatandaşlara uyarılarda bulunuldu. Bilinçli ya da bilinçsiz şekilde yabancı istihbarat mensuplarına yardım etmenin bir suç olduğu vurgulandı ve bilinmeyen kişilerin sorularına cevap verilmeden önce dikkatli olunması gerektiği aktarıldı. Ayrıca, şüpheli hareketlerle karşılaşıldığı durumlarda hemen emniyet birimlerine haber verilmesi gerektiği vurgulandı.
Vatandaşların, şüphelendikleri durumları ve ihbar etmek istedikleri konuları MİT’in resmi internet sitesi üzerinden paylaşabilecekleri belirtildi. Toplumun yüksek ahlak değerlerini suistimal ederek ülkeye zarar verme amaçlı istihbarat faaliyetlerine karşı dikkatli olunması gerektiği vurgulandı. Son olarak, videonun kaynağının TRT Haber ve Anadolu Ajansı olduğu belirtildi.