G-QXXHXL9JW0
USD33,99
EURO37,85
CNY4,80
GBP44,94
EURO/USD1,11
BIST9.577,46
Petrol72,83
GR. ALTIN2.821,42
BTC1.981.130,74

MISIR CUMHURBAŞKANI SİSİ, TÜRKİYE’YE GELİYOR: ANLAŞMALAR VE TİCARET HACMİ ARTIYOR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında Savunma, enerji, turizm, sağlık, eğitim ve kültür alanlarında yaklaşık 20 anlaşmanın imzalanması planlanıyor. Bu anlaşmalarla iki ülke arasındaki ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Ziyaret aynı zamanda Türkiye’nin Mısır’daki 3 milyar doları aşan yatırımlarını artırmasına da katkı sunması bekleniyor.

İki ülke arasındaki ticari ilişkiler, işbirliğinin lokomotifi olarak dikkat çekiyor. Enerji de dahil olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliğinin artırılması hedefleniyor. Özellikle sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), nükleer enerji ve yenilenebilir enerji alanlarında ortak projeler gerçekleştirilmesi planlanıyor. Türkiye’nin yurt dışında gerçekleştirdiği toplam 46,5 milyar dolarlık doğrudan yatırım stokunda Mısır 19. sırada yer alırken, Türkiye’ye yönelik doğrudan yabancı yatırım stokunda 36. sırada bulunuyor. Ziyaretin iki ülkenin doğrudan yatırımlardan aldığı payın artmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Türkiye geçen yıl Mısır’a 3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, Mısır’dan yapılan ithalat 3,1 milyar doları buldu. Söz konusu dönemde iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 6,1 milyar dolar olarak kaydedildi. Türkiye’nin Mısır’a yapılan ihracatında öne çıkan ürünler arasında makine ve mekanik cihazlar, nükleer reaktörler, demir-çelik ve plastik mamuller yer alıyor. Türkiye, aynı dönemde Mısır’dan plastik mamuller, gübreler ve demir-çelik gibi ürünleri ithal etti. Bu yılın ilk 7 ayında Mısır’a yapılan dış satım 1 milyar 904 milyon dolar iken, bu ülkeden yapılan ithalat 1 milyar 911 milyon dolar olarak kaydedildi.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Mısır İş Konseyi Başkanı Mustafa Denizer, iki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesinin iş dünyasına güven verdiğini belirtti. Türk ürünlerinin Mısır’da kalitesi ve imajıyla dikkat çektiğini vurgulayan Denizer, ikili ticarette 15 milyar dolarlık hedefin gerçekleşeceğine inanıyor. Mısır’ın enerji ve işçilik maliyetleri açısından avantajlı bir ülke olduğunu vurgulayan Denizer, Mısır’ın Türkiye’nin ikinci üretim üssü olabilecek stratejik bir ülke olduğunu ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
MISIR CUMHURBAŞKANI SİSİ, TÜRKİYE’YE GELİYOR: ANLAŞMALAR VE TİCARET HACMİ ARTIYOR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!