G-QXXHXL9JW0
USD34,26
EURO37,12
CNY4,82
GBP44,54
EURO/USD1,08
BIST8.853,67
Petrol76,00
GR. ALTIN3.015,53
BTC2.295.625,40

MHP Lideri Bahçeli’nin Açıklamaları Yeni Tartışmaları Beraberinde Getirdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin Meclis açılışında DEM Partililerin elini sıkması, ‘çözüm süreci’ tartışmalarını yeniden alevlendirdi. Bahçeli, geçtiğimiz günlerde Abdullah Öcalan’ın TBMM’de konuşabileceği yönündeki açıklamasıyla konuyu daha da gündeme taşıdı.

Bahçeli, Meclis’teki konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Eğer terörist başının tecrit durumu sonlandırılırsa, O, Meclis’te DEM Parti grup toplantısında konuşabilir. Terörün sona erdiğini ilan etsin. Bu kararlılığı gösterirse, yasal düzenlemenin gerçekleşmesi için her şeyin önünü açarız. İmralı’dan DEM’e uzanan bir iletişim olmalı ve bu konu ülke gündeminden çıkarılmalıdır. Bunun için bile hazırlıklıyız.”

Elde edilen bilgilere göre, sürecin temelleri yaklaşık bir yıl önce atılmış. İlk görüşmeler, Kuzey Suriye’deki PKK temsilcileriyle istihbarat düzeyinde yapılmış. Aynı zamanda, İmralı’ya Öcalan ile görüşmek amacıyla çeşitli heyetler gönderildiği öğrenildi.

Bir yıl içinde süreç, taraflar arasındaki farklı bakış açıları ve PKK içindeki çeşitli görüşler nedeniyle zaman zaman kesintiye uğramış, ancak düşük düzeyli görüşmeler sürdürülmüştür. Alt düzeydeki görüşmelerin ardından, karşılaşılan pürüzler sonucu Öcalan ile sürekli olarak görüşmeler devam etmiş ve üst düzey temasların da yeniden başlatıldığı belirtildi.

Bu aşamada, tarafların ‘siyasi irade’ olarak adlandırdığı gücü temsil eden bazı isimler Kuzey Irak’a gitmeye başlamıştır. Daha önce kamuoyunda bu yöndeki çalışmaları bilinen şahıslar, Kuzey Irak’ta bazı görüşmelere katıldı. Bu isimlerin sürece dahil olmasıyla görüşmeler, tek bir merkez yerine Kuzey Irak ve Kuzey Suriye üzerinden devam etmektedir.

Güvenlik kaynakları, örgüt yöneticilerinin süreci ‘temkinli’ karşıladığını ve aralarında görüş farklılıkları bulunduğunu ifade etti. Kuzey Irak’taki örgüt yöneticilerinin, olası bir silah bırakma çağrısına karşı olduğu ve bu durumun Öcalan’a iletildiği vurgulandı. Tüm bu nedenlerden ötürü, Öcalan’ın yeğeni DEM Partili Ömer Öcalan ile görüşmesinin önemi arttı.

Kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Abdullah Öcalan’ın yeğeni Ömer Öcalan’ın, kendisi ile görüşme gerçekleştirebileceği bizzat Adalet Bakanlığı tarafından kendisine aktarılmış. Geçtiğimiz hafta perşembe günü adaya gidebileceği duyurulmuş ancak bu görüşme gerçekleşmemiştir.

Edinilen bilgilere göre, Ömer Öcalan perşembe günü İmralı’ya gidememiş; fakat bu hafta içinde adaya gittiği ve bir görüşme gerçekleştirdiği öğrenilmiştir. Bazı kaynaklar ise, birkaç gündür Şanlıurfa’da olduğu bilinen Ömer Öcalan’a çarşamba günü ulaşmanın mümkün olmadığını ve bu görüşmenin, TUSAŞ’a yönelik terör saldırısından önce yapıldığını aktarmıştır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
MHP Lideri Bahçeli’nin Açıklamaları Yeni Tartışmaları Beraberinde Getirdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!