G-QXXHXL9JW0
USD35,64
%0.05
EURO37,14
%-0.03
EURO/USD1,04
%-0.08
BIST9.999,55
%-0.3
Petrol79,43
%0.1
GR. ALTIN3.144,41
%0.11
BTC3.774.463,92
%3.23
  1. Haberler
  2. Bülten
  3. Meslek Liseleri Teşvik Edilmeli, Lisans Ve Ön Lisans Programları Özendirilmeli!

Meslek Liseleri Teşvik Edilmeli, Lisans Ve Ön Lisans Programları Özendirilmeli!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mobilya sektörü yetkin eleman sorununa çözüm arıyor

Nitelikli eleman sorunu birçok sektörde olduğu gibi mobilya sektörünü de endişelendirmeye başladı. Sorunun çözümü için üniversiteler, meslek liseleri ve sektörel derneklerin birlikte hareket etmeleri gerektiğini ifade eden İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan, “Kalifiye elemanların yetiştirilmesi mesleki eğitimlerle doğrudan bağlantılı. Bunun için meslek liselerinin muhakkak teşvik edilmesi ve gençlerin gerek lisans gerekse ön lisans programlarına yönlendirilmesi gerekiyor” dedi.

Ülkemizin ihracat hedeflerine önemli bir katkı sağlayan mobilya sektörü, birçok sektörde olduğu gibi nitelikli eleman sorunu ile karşı karşıya. Sektörün büyüme ve inovasyon potansiyelini artırmanın nitelikli istihdam sorununun çözümünden geçtiğini vurgulayan İstanbul Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Özkan, “Sektörde çalışacak kalifiye elemanların yetiştirilmesi, mesleki eğitimlerle doğrudan bağlantılı. Bunun için meslek liselerinin muhakkak teşvik edilmesi ve gençlerin gerek lisans gerekse ön lisans programlarına yönlendirilmesi gerekiyor” dedi. Nitelikli eleman sorununun çözümü için üniversiteler, meslek liseleri ve sektörel dernekler arasındaki iş birliklerinin artırılması gerektiğine de değinen Erkan Özkan, birlik olarak üzerlerine düşen tüm sorumlulukları almaya hazır olduklarını bildirdi.

“Sektörün verimliliğini de doğrudan etkiliyor”

Türkiye mobilya sektörü her geçen gün tasarım ve inovasyon çerçevesinde büyüme ivmesini sürdürse de yetkin eleman sorunu da aynı ivmeyle büyümeye devam ediyor. Genç yeteneklerin iş gücüne dahil olamaması, büyüme yolculuğunu ve ihracatın sürdürülebilirliğini riske atıyor. Tasarım ve teknoloji dünyasındaki gelişmelere hızla adapte olarak, büyüme potansiyelini sürekli artıran sektörün yoluna güçlü bir şekilde devam edebilmesi için kapsamlı bir eylem planı ve yol haritası hazırlanması gerektiğinin altını çizen Erkan Özkan, “Türkiye’nin küresel pazardaki rekabet gücünü artırmak ve ihracat hedeflerimize ulaşmak adına sektörümüzde nitelikli iş gücü olmazsa olmaz bir unsur. Ancak nitelikli eleman bulma konusunda yaşadığımız sıkıntılar, sektörümüzün verimliliğini doğrudan etkiliyor ve gelecekteki büyüme potansiyelimizi sınırlıyor. Bu sorunun çözümü için kapsamlı bir eylem planı ve iş birlikleri hayati önem taşıyor” ifadelerinde bulundu.

Nitelikli iş gücü sektörün büyüme anahtarı

Türkiye mobilya sektörü gelecek vizyonu doğrultusunda gerçekleştirdiği başarılı hamleler ile dünyada her geçen gün adını daha çok duyuruyor. Yapay zeka araçları ve akıllı fabrikalar gibi çözümlerin üretildiği, teknolojinin hızla geliştiği, üretim süreçlerinin her geçen gün daha fazla otomasyona doğru evrildiği süreçte sektörün yetkin ve usta eleman bulma sıkıntısı sektörün verimliğini büyük ölçüde etkiliyor. Sektörün nitelikli iş gücü ihtiyacına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erkan Özkan, “Sektörümüzün temel sorunları arasında mesleki eğitim yetersizliği, genç nüfusun sektöre yönelmemesi, dijitalleşme ve inovasyon eksiği öne çıkıyor. Tabii sektörde çalışacak kalifiye elemanların yetiştirilmesi, mesleki eğitimlerle doğrudan bağlantılı. Bunun için meslek liselerinin muhakkak teşvik edilmesi ve gençlerin gerek lisans gerekse ön lisans programlarına yönlendirilmesi gerekiyor. Sektörümüz zor veya gelişim fırsatı sınırlı olarak nitelendiriliyor ancak bu algı oldukça yanlış. Sektörümüz gelişmeye ve imkanlara çok açık. Şu anda sektörümüzde tasarımcılar, sosyologlar ve pek çok farklı disiplinden çalışanlar yer alıyor” dedi.

Krizin çözümü iş birliğinden geçiyor

Yaşanan ve son zamanlarda giderek artan nitelikli eleman sorununun çözümü için üniversiteler, meslek liseleri ve sektörel dernekler arasındaki iş birliklerinin artırılması gerektiğine değinen Erkan Özkan, “Gerek kurumların iş birliği gerekse devletimizin insanımızı sektörümüze yönlendirmesi çok önemli. Biz birlik olarak üzerimize düşen tüm sorumlulukları almaya hazırız. Tabii bu çözümlerin sürdürülebilir olması için de devletimizin işletmecilerimize çeşitli kolaylıklar sağlaması, teşvik programları sunması veya sertifika programları için öncü olması da gerek. Sektörümüzün de yetkin eleman açığını kapatmak için üretim süreçlerinde dijitalleşmeye daha fazla yatırım yapması şart. Böylelikle yeni nesli sektörümüze daha çok çekebiliriz” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Meslek Liseleri Teşvik Edilmeli, Lisans Ve Ön Lisans Programları Özendirilmeli!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!