Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Günay, Trakya Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Yeşil Enerji Çalıştayı’nda ‘Enerjide Dönüşüm ve Yeşil Hidrojen’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Sunumunda Günay, dünya genelinde küresel ısınmanın 1,5 santigrat dereceyi aşması durumunda, yaklaşık 1 milyar insanın iklim göçmeni olacağını belirtti.
“DÜNYA İKLİM KRİZİYLE YÜZ YÜZE”
Günay, dünyanın önemli bir iklim kriziyle karşı karşıya kaldığını dile getirdi. Fosil yakıtların kullanımının sera gazı salınımını artırdığına dikkat çekerken, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanıma sunulması gerektiğini ifade etti.
Küresel ısınmanın önlenmesi için gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, dünya genelinde çeşitli olumsuz etkilerin yaşanmaya devam edeceği uyarısında bulundu.
“KÜRESEL ISINMAYLA MÜCADELE, HAYATİ BİR GEREK”
Küresel ısınmanın dünyayı tehdit ettiğini vurgulayan Günay, şu açıklamayı yaptı:
Küresel ısınma bu şekilde devam ederse, 2070 yılında dünyanın üçte ikisinin yaşanmaz hale geleceğini öngörüyoruz. Isınma 1,5 santigrat dereceyi aşarsa, 1 milyar insan iklim göçmeni olacak ve yer değiştirmek zorunda kalacak. Bu nedenle, küresel ısınmayla mücadelenin önemi büyük. Son zamanlarda tanık olduğumuz sel, yangın ve diğer doğal afetler, daha önceki deneyimlerden çok farklı şekillerde kendini gösteriyor.
“ENERJİ TÜKETİMİ FOSİL YAKITLARLA ŞEKİLLENİYOR”
Günay, iklim kriziyle mücadele konusunda Türkiye’nin, 2015 Paris İklim Anlaşması’nı imzaladığını ve 2021’de Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın uygulanmaya başladığını hatırlattı.
Dünya genelinde yeşil dönüşüme olan ihtiyacı vurgulayan Günay, “Şu anda enerji tüketiminin yüzde 80’i hala fosil yakıtlardan sağlanıyor. Yenilenebilir enerji kullanımı yüzde 12, nükleer enerji kullanımı ise yüzde 8 oranında.” dedi.