Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, mevcut hasat döneminde çiftçilerin kuraklık etkisiyle yüzde 85’e varan bir verim düşüklüğü ile mücadele ettiğini bildirdi.
Bayraktar, tarımsal kuraklık konusundaki değerlendirmelerinde, “Hasat başladıktan önce, özellikle Güneydoğu Anadolu gibi birçok bölgede kuraklık yaşanabileceğini belirtmiştim. Şu anda, çiftçilerimiz kuraklık nedeniyle büyük bir verim kaybıyla karşı karşıya. Kuru tarım yapılan tahıl alanlarında rekolteler dekara 50 kilogramlara kadar düştü. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu gibi birçok alanda çiftçiler maliyetlerini kurtaramadıkları için tarlalarına biçerdöver sokma imkanı bulamıyorlar. Sadece kuru tarımda değil, sulama yapılan alanlarda da verimler önemli ölçüde gerilemiştir.” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, ayçiçeği hasat döneminin de kuraklık tehdidi altında olduğunu kaydetti. “Trakya, Türkiye’nin ayçiçeği ekim alanlarının yüzde 46’sını ve üretiminin yüzde 35’ini sağlayan kilit bir bölgedir. 1 Ekim 2024 – 30 Haziran 2025 dönemini kapsayan 2025 tarım yılı yağış miktarları Marmara Bölgesi’nde yüzde 29 azalmıştır. Haziran ayında bu bölge, son 54 yılın en düşük yağış miktarını almıştır.” dedi.
Kuraklık ile ilgili olarak sıcaklıkların da önemli bir gösterge olduğunu dile getiren Bayraktar, “2025 yılı Haziran ayı, ülkemizde son 55 yılın en sıcak dördüncü Haziran’ı olmuştur. Marmara Bölgesi’nde ise ortalama sıcaklıklar, normalin 1,5 derece üzerinde seyretmiştir.” şeklinde konuştu.
Ayçiçeği için gelecek dönem kritik bir dönüm noktası olarak değerlendirilmektedir. Ziraat odalarından alınan bilgilere göre, yağış eksikliği ve aşırı sıcaklıkların ayçiçeği bitkisine stres yaratması, verim kayıplarına neden olabileceği endişesini doğurmaktadır. Yağış yokluğunda ayçiçeği üretiminde kayıplar yaşanabileceği belirtiliyor.
Ayrıca, Nisan ayındaki zirai don olayının meyve üretimini, kuraklığın ise buğday, arpa ve mercimek gibi stratejik ürünleri etkilediği vurgulanmıştır. 2025 yılı tarım sektörü açısından şimdiden doğal afet yılı olarak değerlendirilmektedir. Bu durum, çiftçilerin gelirlerini de olumsuz şekilde etkilemiştir. Ülkemizin gıda arzının sürdürülebilirliği açısından, doğal afetlerden etkilenen çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz bir şekilde en az 1 yıl ertelenmesi talep edilmektedir. Ayrıca, Nisan ayındaki zirai don olayından zarar gören çiftçilere, sigorta olmaksızın yardım yapılmasının gerektiği de ifade edilmiştir.