G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,19
CNY4,81
GBP44,63
EURO/USD1,09
BIST8.746,69
Petrol74,42
GR. ALTIN3.013,02
BTC2.339.459,35

Küba’yı Kararttı: Elektrik Kesintileri ve Fırtına Protestoları Büyüyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Küba’nın Matanzas kentinde, Antonio Guiteras Elektrik Santrali’nde meydana gelen bir arıza, ülke genelinde büyük bir elektrik kesintisine neden oldu. Cuma günü öğle saatlerinde gerçekleşen bu arıza sonucunda, yaklaşık 10 milyon kişi karanlıkta kaldı. Yetkililerin yoğun müdahaleleri ile bazı bölgelere elektrik verilse de, ülkenin yüzde 80’inden fazlası günlerdir karanlık içinde kalmaya devam ediyor. Ülke genelinde yaşanan bu elektrik sıkıntısı, son iki gün içinde santralde meydana gelen dördüncü arıza ile daha da derinleşti. Bu durum, gıda, yakıt ve ilaç gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında ciddi sıkıntılara yol açtı.

Küba, bu elektrik arızalarının yanı sıra Oscar Tropik Fırtınası’nın da etkisi altına girdi. Bahamalar üzerinden ülkeye ulaşan bu tropikal fırtına, özellikle şiddetli rüzgarlar ve yağışlarla birlikte geldi ve ülkede önemli hasarlara neden oldu. Fırtına, dünkü akşam saatlerinde Guantanamo eyaletine bağlı Baracoa şehri yakınlarında karaya vurdu ve doğu eyaletlerinde fırtına etkisi ile alçak bölgelerde orta şiddette su baskınlarına yol açtı. Yaklaşık 2 metrelik dalgaların sahili vurması sonucunda Baracoa’daki birçok evin çatılarında ve duvarlarında hasar meydana geldi. Yetkililer, bu tür durumlar için tahliye bekleyenler için 20 ayrı merkez kurduklarını ve tropik fırtınanın etkisinin yarın geçmesi beklentisi içerisinde olduklarını ifade etti.

Başkent Havana, yaklaşık 2 milyon nüfusu ile bu elektrik kesintisinden ziyadesiyle etkilendi. Şehir, tamamen karanlık ve sessiz bir ortam haline gelirken, çeşitli noktalarda askerlerin konuşlandırıldığı gözlemlendi. Elektrik kesintisi nedeniyle yaşam koşullarının zorlaşması, Havana halkının hükümete yönelik tencere ve tava ile protesto gerçekleştirmesine neden oldu. Gıda, su ve elektrik sıkıntısı yaşayan öfkeli eylemciler, San Miguel de Padron şehrindeki yollara çöp yığınları dökerek yolları kapattı. Güvenlik güçlerinin protesto gösterisine müdahale etmesiyle kalabalık dağıtıldı.

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel, yaşanan olaylara karşı bir ulusa sesleniş konuşması düzenleyerek, halktan yaşanan sıkıntıları nazik bir şekilde dile getirmelerini istedi. Diaz-Canel, vandalizmin kabul edilmeyeceğini ve halkın huzurunu bozacak olaylara müsaade etmeyeceklerini vurguladı. Ayrıca, Küba Enerji ve Madenler Bakanı Vicente de la O Levy, elektrik kesintilerinin halkta yarattığı huzursuzluğun farkında olduklarını, ancak halkın hükümetin çabalarını anlaması ve desteklemesi gerektiğini belirtti. Levy, mevcut durumdaki münferit ve minimal olayları yanlış bir biçimde değerlendirmenin yanlış olduğunu ifade etti.

Bu süreçte meydana gelen elektrik kesintileri ve tropik fırtına, bir araya geldiğinde, Küba’nın zor bir dönemden geçtiğini ve halkın temel ihtiyaçlarının karşılanmasında ciddi sıkıntılar yaşandığını gözler önüne seriyor. Hükümetin sorunu çözme konusundaki çabaları, halk arasında farklı tepkilere yol açmakta ve bu durum ülkenin sosyal dinamiklerini etkilemeye devam etmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Küba’yı Kararttı: Elektrik Kesintileri ve Fırtına Protestoları Büyüyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!