G-QXXHXL9JW0
USD34,27
EURO37,50
CNY4,84
GBP44,81
EURO/USD1,09
BIST8.769,87
Petrol77,37
GR. ALTIN2.929,01
BTC2.218.772,21

Köşeye Sıkışan İktidar, Yeni Anayasa Tartışmalarıyla Nefes Almaya Çabalıyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 

HÜDAPAR’ın başlattığı ‘Anayasa’da değiştirilmez maddelerin olmaması’ tartışmasına TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’tan da destek geldi. Kurtulmuş, Anayasa’nın 3. maddesinde yer alan “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” ifadesinin değiştirilmesi gerektiğini savundu. Bu açıklama, siyasilerden sert tepkiler aldı.

Kurtulmuş, “Devletin ülkesi olmaz; Devletin milleti olmaz. Bu metin, ‘Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü’ olarak ifade edilmelidir” dedi. Yeni anayasa tartışmalarına da değinen Kurtulmuş, Anayasa’nın değiştirilemez ilk 4 maddesi arasından özellikle 3. madde üzerinde durdu. Anayasa yazım sürecinin hangi yöntemle yapılacağının belirlenmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, sürecin şeffaf ve açık bir şekilde yürütülmesini, gerçek müzakerelerin yapılmasını vurguladı.

Kurtulmuş, “Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü” ifadesinin revize edilmesi gerektiğini belirterek, bunun yeni anayasa kapsamında milletin gücünü esas alacak bir devlet anlayışı ile yeniden ele alınması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Bu sözlere oldukça fazla tepki gelirken, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, Kurtulmuş’un adını anmadan, “Türkiye Cumhuriyeti, devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür” anlayışını vurgulamanın doğru olacağını ifade etti. Uçum, bu yaklaşımın küresel emperyalizm ve neo-liberal politikaların milli devletlere karşı geliştirdiği olumsuz tavırlara karşı etkili bir yanıt olabileceğini de sözlerine ekledi.

Kurtulmuş’un açıklamaları, sosyal medyada geniş yankı uyandırdı ve birçok siyasi figür tepki gösterdi.

İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu, sosyal medya aracılığıyla, “Anayasa üzerinden başlatmak istedikleri tartışmalar, onlara hem hareket alanı yaratacak hem de devlet ve millet karşıtlarına cesaret verecek. Bu oyuna düşmeyeceğiz!” şeklinde paylaşımda bulundu. Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da “Değiştirilmesi teklif dahi edilemez olan anayasanın maddesini tartışmaya açmak bölücülüktür. Sizin derdiniz anayasa değil, ‘Bölünmez bütünlüğümüzdür’” şeklinde tepki gösterdi. Ayrıca, İstanbul Barosu da Anayasa’nın ilk üç maddesinin “Cumhuriyet’in temeli ve harcı” olduğuna dair bir açıklama yaptı.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Köşeye Sıkışan İktidar, Yeni Anayasa Tartışmalarıyla Nefes Almaya Çabalıyor.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!