Trabzon’un Sürmene ilçesine bağlı Köprübaşı kara yolu üzerinde, 60 metrekarelik bir atölye kuran ve burada demircilik yapan ismini “Keserci İsmail” olarak bilinen Dereli, ocağın karşısında bulunan körük yardımıyla demire şekil veriyor. 50 yıldan fazla bir süredir bu mesleği icra eden ve çocuk yaşta babasının yanında başladığı demircilik mesleğini halen sürdüren Dereli, haftanın belirli günlerinde atölyesinde bileme işleri ve keser üretimi gerçekleştiriyor. Emekli olmasına rağmen hobi olarak bu işi sürdüren Dereli, yıllardır bu zorlu işi severek yapmaktadır.
İlkokul yıllarında babasının yanında körük çekerek demircilik mesleğine adım atan ve çıraklık ile ustalık dönemlerini tamamlayan Dereli, babasından devraldığı mesleği gururla sürdürdüğünü ifade etmektedir. Dereli, 50 yıldan fazla bir süredir bu mesleği icra ettiğini ve günde 5-6 keser ürettiğini belirtirken, el sanatına olan ilginin her zaman devam ettiğini de vurgulamaktadır. Atölyesinin yol üzerinde olması nedeniyle birçok kişinin ilgisini çeken Dereli, işini severek yaptığını ve bu yolla ailesinin geçimini sağladığını dile getirmektedir.
İlçe sakinlerinden Recep Atalı, yıllardır İsmail Dereli’nin ilçenin keser ihtiyacını karşıladığını ve işini oldukça başarılı bir şekilde yaptığını belirtmektedir. Dereli’nin elindeki tokmak ve ateş yardımıyla demirlere şekil vermesi, çevredeki insanların da ilgisini çekmekte ve zanaatını icra ederken büyük bir ustalık sergilediği görülmektedir. Dereli’nin 50 yıldan fazla bir süredir hiç bıkmadan, aynı azim ve tutkuyla bu mesleği sürdürmesi, onun demircilik konusundaki başarısını ve tecrübesini gözler önüne sermektedir. Dereli’nin atölyesinde ürettiği keserler, ilçenin ihtiyaç duyduğu önemli bir araç olmasının yanı sıra, bölgede el sanatına ve geleneksel zanaatlara verilen değeri de göstermektedir.