G-QXXHXL9JW0
USD34,42
%0.27
EURO36,30
%0.18
EURO/USD1,05
%0.12
BIST9.419,67
%-0.01
Petrol71,84
%-0.99
GR. ALTIN2.844,85
%0.37
BTC3.110.533,59
%2.25
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Konya’da Çölleşme Tehlikesi! Obruklarla Mücadele Şart

Konya’da Çölleşme Tehlikesi! Obruklarla Mücadele Şart

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konya’da tarım arazilerinin yüzde 67’sinin kullanıldığı, 2023 sulama sezonunda 2 milyon 500 bin dekar tarım arazisinin sulandığı belirtildi. Kayıtlı kuyularla birlikte 40 bin civarında kuyu bulunurken, kayıt dışı kuyu sayısının bu rakamın 3 katı kadar olduğu ortaya çıktı. Kayıt dışı kuyuların vahşi sulama için kullanılması, obruk oluşumlarını artırdı. Son yıllarda metrekareye düşen yağış miktarının düşük olması, Konya Ovası’nın çölleşme riskini artırdığını gösteriyor.

Konya Teknik Üniversitesi Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, yaptıkları çalışmalarda yer altı su seviyelerinde ciddi düşüşler tespit ettiklerini belirtti. Yağışların azalmasıyla beraber çölleşme tehlikesinin arttığını ifade eden Arık, bölgenin iklim değişikliği nedeniyle sıcaklığın artacağını ve çeşitli hava olaylarıyla karşılaşabileceğini söyledi. Uzun süreli yağışsız dönemlerin ardından gelen ani yağışların sel, taşkın ve obruk oluşumu gibi olumsuz etkilere neden olabileceğini vurguladı.

Obruk Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Arık, obruk oluşumlarının arttığını ve yerleşim alanlarını tehdit ettiğini belirtti. AFAD’ın verilerine göre bölgede 620 civarında derin obruk bulunuyor. Derin obrukların yanı sıra binlerce sığ çökme yapısı da bulunuyor. Bu oluşumların, yerleşim alanlarında ciddi tehditler oluşturabileceği uyarısında bulundu. Obruk oluşumlarının artış gösterdiğini belirterek, çiftçilerin sulama konusunda daha bilinçli ve dengeli davranmaları gerektiğini ifade etti.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz ise, çiftçilerin sık sulama yapmak yerine bitkinin ihtiyacı olan dönemlerde yeterli miktarda sulama yapmaları gerektiğini vurguladı. Aşırı sulamanın nadiren daha fazla verim getirebileceğini belirten Kırkgöz, aksine mantar hastalıklarının gelişmesine ve bitkilerde verim kaybına neden olabileceğini söyledi. Çiftçilere su kaynaklarını dengeli ve bilinçli kullanmaları konusunda uyarılarda bulundu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Konya’da Çölleşme Tehlikesi! Obruklarla Mücadele Şart
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!