G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,14
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.144.817,26

Konut Kiralarında Yeni Dönem: Temmuzda İşte Kira Zam Oranları!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son yıllarda artan enflasyon sebebiyle konut kira ücretlerindeki aşırı artışı kontrol altına almak amacıyla başlatılan yüzde 25’lik artış sınırı 1 Temmuz itibariyle sona eriyor. Bu uygulama, 2 yıl boyunca devam etmiş ancak artık eski düzene geri dönülerek kira artışları, enflasyon oranlarına göre belirlenecektir.

Mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 75 seviyesine yükselmesi sonrasında hükümetten enflasyonun düşüş eğilimine gireceği yönünde açıklamalar gelmişti. Kontrat yenileme döneminde 2 yıldır geçerli olan uygulamanın sona ereceği duyurulmuştu. 1 Temmuz itibariyle kira zamları yeniden tüketici enflasyonuna göre belirlenecek.

Tüketici enflasyonunu baz alarak yapılacak kira artışlarında ev sahipleri, TÜFE sınırının üzerinde artış yapamayacak ve temmuz öncesinde kira zammı yapılan kiracılardan bu yıl için yeni bir artış talep edemeyecekler.

Kira artış oranı, TÜFE’ye göre belirlenecek ve ev sahipleri ile kiracılar, 12 aylık ortalama enflasyonu baz alarak zam miktarını belirleyecekler. Temmuz ayındaki kira artış oranı, TÜİK’in haziran enflasyon rakamlarına göre belirlenecek ve bu veriler 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10.00’da açıklanacak.

Haziran ayında kira zammı yapılan ev sahipleri için kira artış oranı, TÜİK’in açıkladığı verilere göre yüzde 62,51 olacaktı. Ancak yüzde 25’lik sınır uygulaması sebebiyle bu oranın üzerinde artış yapılamayacaktı. Yeni düzenlemeyle birlikte kira artışları, TÜFE’ye göre belirlenecek ve ev sahipleri bu doğrultuda hareket edecekler. Bu değişiklik, konut kira piyasasında dengeyi sağlayarak hem ev sahipleri hem de kiracılar için adil bir ortam oluşturmayı amaçlamaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Konut Kiralarında Yeni Dönem: Temmuzda İşte Kira Zam Oranları!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!