Dağ lalesi, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan Soğuksu Milli Parkı’nda açmaya başladı. Eğimli dik andezit kayaçların olduğu yerlerde yetişen dağ lalesi, Türkiye’nin endemik bitki türleri arasında yer alıyor. Her yıl Nisan ayında ortaya çıkan ve 15 günlük bir süre içerisinde fotoğraf tutkunları tarafından kayıt altına alınan dağ lalesi, bölgenin güzelliğine güzellik katıyor. Ancak bilinçsiz kişiler tarafından koparılması ve soğanlarının taşınması nedeniyle her yıl daha az bir alanda yetişiyor. Samrı Tepesi’nde havadan drone ile görüntülenen laleler, mayıs ayının sonlarına doğru çiçeklerini dökmeye başlıyor.
Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, ilçenin birçok güzelliği arasında yer alan dağ lalesinin sadece 2 haftalık bir dönemde görülebileceğine dikkat çekti. Misafirlerin bu güzelliği kaçırmamaları gerektiğini belirten Acar, ilçeye gelen ziyaretçiler arasında hemşehrilerin yanı sıra farklı yerlerden gelen misafirlerin de bulunduğunu ifade etti. Kızılcahamam Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mecit Bal ise dağ lalesinin endemik bir bitki olduğuna vurgu yaparak, binlerce kişinin bu güzelliği görmek için bölgeye geldiğini söyledi. Ancak lalelerin sadece bulundukları yerde yetişebildiğini ve koparılması halinde başka bir yerde büyüyemeyeceğini aktardı.
Daha fazla doğasever ve botanikseverin bölgeye gelerek dağ lalesini görmesini istediklerini belirten Bal, koparmanın cezasının 244 bin 315 lira olduğunu ve bu nedenle kesinlikle lalelerin zarar görmemesi gerektiğini ifade etti. Soğuksu Milli Parkı’nda yer alan Samrı Tepe’nin, endemik bitki dağ lalesini görmek isteyenler için ideal bir nokta olduğunu belirterek, ziyaretçilerin bu doğal güzelliği korumaları gerektiğini hatırlattı.