Dünya’nın ortalama sıcaklıklarının her geçen yıl artması, küresel ısınmanın etkilerini daha da hissettiriyor. Bu durum özellikle kutuplardaki buzulların erimesine neden oluyor. Batı Antarktika’daki Thwaites buzulu, ‘Kıyamet Buzulu’ olarak adlandırılıyor ve küresel deniz seviyelerinin 65 cm yükselmesine neden olabilecek büyüklükte. Bilim insanları, buzulun çökme potansiyeline sahip olduğunu belirterek endişelerini dile getiriyor.
Batı Antarktika’daki Thwaites Buzulu’nun çökmesi halinde dünya çapında deniz seviyelerinin önemli ölçüde yükseleceği ve birçok bölgenin su altında kalacağı belirtiliyor. Buzulun yaklaşık 120 km çapında olması ve Büyük Britanya veya Florida ile aynı büyüklükte olması, endişe verici boyutu ortaya koyuyor. Araştırmalar, buzulun hızla eridiğini ve denize akan buz hacminin arttığını gösteriyor.
Thwaites Buzulu’nun gelecekte çökebileceği ihtimali üzerine yapılan araştırmalar, buzulun geri çekilmesinin hız kazanacağını öngörüyor. Eğer buzul çökerse, küresel deniz seviyelerinin 65 cm yükseleceği ve birçok insanın yaşadığı kıyı bölgelerinin etkileneceği uyarısı yapılıyor. Ayrıca, Thwaites’in diğer Antarktika buzullarını da etkileyebileceği ve ciddi bir felakete yol açabileceği belirtiliyor.
Batı Antarktika Buz Tabakasının tamamının çökmesi durumunda ise küresel deniz seviyelerinin tam 3,3 metre yükseleceği ve milyonlarca insanı etkileyeceği vurgulanıyor. Araştırmacılar, sera gazı emisyonlarının azaltılması konusunda acil eylem çağrısında bulunuyor. Thwaites Buzulu’nun baraj görevi gördüğü ve çökmesi durumunda deniz seviyelerinin metrelerce yükselebileceği belirtiliyor.
Son olarak, 2017 yılında NASA JPL tarafından yapılan bir analize göre, Thwaites Buzulu’nun 1980’den bu yana en az 600 milyar ton buz kaybettiği ortaya çıkarıldı. Bu veriler, buzulun hızla eridiğini ve çökme riskinin daha da arttığını gösteriyor. Gelecekte buzulun durumu hakkında daha güvenilir tahminler yapabilmek adına yapılan araştırmalar devam ediyor.