G-QXXHXL9JW0
USD34,11
EURO38,11
CNY4,84
GBP45,47
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,81
GR. ALTIN2.876,49
BTC2.150.972,24

Kira Beyanname Süreci Başladı: Milyonlarca Gayrimenkul Sahibini İlgilendiren Detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gayrimenkul sahiplerini yakından ilgilendiren kira beyanname verme süreci, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından başlatıldı ve bu sene kiracıları da sürece dahil etti. Bu adımın amacı vergi kaybı ve kaçaklarını önlemek olarak belirlendi. Kira geliri elde eden mülk sahipleri, 1 Mart ile 1 Nisan tarihleri arasında beyannamelerini verebilecekler. Kiracılar ise Dijital Vergi Dairesi üzerinden kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak kira bildirim formuna ulaşabilecekler.

Yapılan derlemelere göre, milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren bu süreçte düşük kira bedeli beyan edenlerin, yanlış beyanda bulunanların ve beyanda bulunmayanların tespit edilmesi hedefleniyor. Aynı zamanda vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi için bu uygulamaya geçildi.

Kira beyannamesine ilişkin soruların cevapları da verildi. Örneğin, 2023’te konuttan yıllık 21 bin lira, iş yerinden 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin gelir vergisi ödemesi gerekecek. Kira geliri elde eden mülk sahipleri ise 1 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında beyanname verebilecekler. Beyanname doldurma işlemi ise Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “gib.gov.tr” internet adresi üzerinden gerçekleştirilebilecek.

2023 yılı için konut kira gelirlerinde istisna bedeli 21 bin lira olarak belirlendi. Ancak ticari, zirai veya mesleki kazançlarını beyan etmek zorunda olanlar veya yıllık 21 bin liranın üzerinde konut kira geliri elde edenler bu istisnadan yararlanamayacaklar. Yurt dışında yaşayan vatandaşlar da Türkiye’de elde ettikleri kazançlar bakımından vergilendirilecekler.

Beyanname verilmez veya eksik beyan edilirse cezai işlem uygulanacak ve verginin süresinde tahakkuk etmemesi durumunda vergi ziyaı cezası alınabilecek. Tahakkuk eden gelir vergisi, Dijital Vergi Dairesi üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödenebilecek ve taksitlendirme imkanı bulunacak. Birinci taksit damga vergisiyle 1 Nisan’a, ikinci taksit ise 31 Temmuz’a kadar ödenebilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kira Beyanname Süreci Başladı: Milyonlarca Gayrimenkul Sahibini İlgilendiren Detaylar!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!