G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,14
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.130.996,81

Kılıçdaroğlu’dan Saray’ın Yolsuzluk ve Adaletsizliği İle İlgili Çarpıcı İfadeler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kemal Kılıçdaroğlu, T24’te çarpıcı bir yazı kaleme aldı. Kılıçdaroğlu, 25 Temmuz 2016’da Saray’a yaptığı ziyareti anlattığı yazısının son bölümünde “Geçmedim muhannet köprüsünden su apardı beni, Yatmam çakal yatağında, aslanlar yese beni…” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu’nun yazısında, Türkiye Cumhuriyeti’nin karşı karşıya kaldığı sorunlar ve demokrasiyle ilgili 10 maddelik bir analiz bulunmaktadır.

Son yıllarda güç zehirler, mutlak güç mutlaka zehirler cümlesi sıklıkla telaffuz edilmektedir. Mutlak güç yozlaşmayı ve zehirlenmeyi getirebileceğinden, demokrasinin önemine vurgu yapılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, geçmişte birey ve millet olabilmek için verilen büyük bir mücadele sonrasında bugün yeni bir tehlike ile karşı karşıyadır.

Cumhuriyetle birlikte saraylar ortadan kalkmış, devletin kalbi Çankaya Köşkü’nde atmaya başlamıştı. Ancak Erdoğan döneminde “Saray” merkeze alınmış ve Türkiye’nin yönetiminde büyük bir değişim yaşanmıştır. Anayasa değişiklikleri ve otoriter bir yönetim anlayışı ile Erdoğan, devletin her alanını kontrol etmeye başlamış, Genel Sekreteri, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü gibi etkili pozisyonlara yerleştirmiştir.

Bugün sarayın, monarşik ve otokratik sistemlere işaret eden bir anlamı vardır. Sarayın etrafında toplanan kişilerin, yolsuzluk, rüşvet, sorumsuzluk gibi kötü özellikleri benimsemesi endişe vericidir. Sarayda yolsuzluk dosyaları kapatılır, rüşvetin meşrulaştırıldığı görülür ve kamu ihale yasalarına tabi olunmadığı tespit edilir.

Sarayın hukuk anlayışı ise adalet kavramının değişken olduğu bir yapı içermektedir. Adaletin üstünlüğü kavramı işlememekte, yasalara uyma ve vicdani kararlar almak beklenmemektedir. Sarayın yöneticileri sıklıkla AİHM kararlarını uygulamamakta, hükümlülere yönelik intikam alıcı bir tavır sergilemektedir.

Kılıçdaroğlu, 25 Temmuz 2016’da Saray’a bir ziyaret gerçekleştirmiştir. 15 Temmuz darbe girişiminden 10 gün sonra yapılan bu ziyarette, darbe sonrası yaşanan olaylar ve gelişmeler ele alınmıştır. Kılıçdaroğlu, Saray’ın lükse ve ihtişama dayalı atmosferine karşı çekincelerini dile getirmiş, toplantı sırasında sarayın fırınında pişirilen iddia edilen sıcak kurabiyeleri dahi yememiştir.

Kılıçdaroğlu’nun yazısında Türkiye’nin karşı karşıya olduğu sorunlar ve sarayın oluşturduğu yeni yapılanma ele alınmıştır. Bu analizde yolsuzluk, adaletsizlik, rüşvet ve kuralsızlığın devletin merkezine yerleşmesi ve ahlaki değerlerin göz ardı edilmesi vurgulanmıştır. Artık gerçeklerle yüzleşme ve bu duruma meşruiyet kazandırma taviz vermemek gerektiği belirtilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kılıçdaroğlu’dan Saray’ın Yolsuzluk ve Adaletsizliği İle İlgili Çarpıcı İfadeler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!