Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı Dudaklı Mahallesi’ndeki çiftçiler, Gölbaşı Baraj Gölü havzasında sebze üretimi yapabilmek amacıyla Devlet Su İşleri (DSİ) Kurumu’ndan 45 günlük ek süre talep etti. Tarım alanlarının ekili olmasına rağmen, DSİ’nin çiftçilerin bölgeyi terk etmelerini istemesi, yerel üreticileri zorlu bir duruma soktu.
Son yıllarda etkili olan iklim değişiklikleri nedeniyle Gölbaşı Gölü’ndeki su seviyeleri düştü. Bu durum, gölün kapladığı alanın da azalmasına yol açtı.
Uzun yıllardır suya ulaşmayan bir noktada yer alan çalılıklarla kaplı alanı temizleyerek tarımsal üretim yapan Dudaklı çiftçileri, bu alanda çalışmalara başladı.
Su ihtiyaçlarını bağlı bulundukları kooperatiften karşılayan çiftçiler, yaklaşık on yıldır Gölbaşı havzasında DSİ’nin izniyle sebze yetiştiriyor.
Hakkında şikayetler olan çiftçilere, açılan davada yapılan incelemeler sonucunda suçsuz oldukları belirtildi.
Üretim yapan çiftçiler adına görüşlerini dile getiren Dudaklı Mahallesi sakinlerinden İsmail Esen, şu anda yaklaşık 100 dönüm alanda marul, fasulye, maydanoz ve dere otu gibi sebzelerin ekili olduğunu aktardı.
Esen, DSİ’nin kendilerine geriye dönük kira bedeli çıkardığını ve bunu ödemeyi kabul ettiklerini ifade ederek, “Burası çalılıklarla kaplıydı ve uygunsuz insanların geldiği bir yerdi. Araçlarıyla gelen kişiler nedeniyle olumsuz manzaralarla karşılaşıyorduk. Biz burayı temizleyip sakin bir hale getirdik ve tarımsal faaliyetlerde bulunduk. DSİ, bize 5 Mayıs’a kadar süre tanıdı. Eğer ürünleri kaldırmazsak, 5 Mayıs’ta makinelerle buradaki ürünleri toplayacaklar. Ciddi maliyetlerimiz var. Zirai dondan zararımız da büyük. Bu durumdan olursak çok zor duruma düşeriz. Örneğin marul 15 gün içinde kesime hazır olacak, fasulyenin ise 45-50 güne ihtiyacı var.” dedi.
Esen, ne devlet ne de DSİ’ye karşı bir tutum sergilemediklerini belirterek, “Sadece biraz zamana ihtiyacımız var. Zaten buraya su gelmesi mümkün değil. 45-50 gün daha ek süre istiyoruz. Bu süre sonunda bir daha buralara ekim yapmayacağız. Yetişen ürünlerimizi kaybetmek istemiyoruz. Şu anda 25 bin adet marul var ama bunlar hemen hasat edilmez.” şeklinde konuştu. – BURSA