G-QXXHXL9JW0
USD33,98
EURO37,67
CNY0,000000
GBP44,73
EURO/USD1,11
BIST9.771,16
Petrol71,06
GR. ALTIN2.727,45
BTC1.859.420,04

KDV Oranları Yükseldi! Lokanta ve Kafelerde Değişiklik Başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı, lokanta, kafe ve pastanelerde satılan yiyecek ve içeceklerden alınan Katma Değer Vergisi (KDV) oranlarında değişikliğe gitti. Bugün Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile lokanta ve kafelerde satılan yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranları yüzde 8’den yüzde 10’a, yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseltildi.

Tebliğ kapsamında dışarıdan temin edilerek satılan ürünler de artık bu düzenlemeden etkilenecek. Lokanta, kafe, pastane gibi işletmeler, kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilen ürünler için yüzde 10 oranında (alkollü ürünlerde yüzde 20) KDV hesaplayacaklar.

Bakan Mehmet Şimşek, KDV oranlarındaki değişikliğin istismarların önüne geçmek amacıyla yapıldığını belirtti. Bazı lokanta ve kafelerde KDV oranının yüzde 10 yerine yanlışlıkla yüzde 1 olarak hesaplandığı tespit edildi. Benzer şekilde marketlerin de temizlik malzemesi satarak gıda malzemesi gibi gösterdikleri anlaşıldı.

Bu durum üzerine harekete geçen Bakanlık yaklaşık 41 bin mükellefi denetledi. Yapılan denetimler sonucunda KDV oranı uyumsuzluğu tespit edilen işletmelere önlem alınması kararı alındı. Gelir İdaresi Başkanlığının yayımladığı tebliğe göre, hizmet sunan lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler artık hazırlayıp sattıkları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilen ürünler için yüzde 10 KDV hesaplayacaklar.

Aynı zamanda telefon veya internet üzerinden yapılan siparişler ile gel-al gibi yöntemlerle gerçekleştirilen satışlar da bu kapsamda değerlendirilecek. Ruhsatsız alanlarda müşterilere servis yapılabilen işletmelerin satışları da düzenleme kapsamında olacak.

Bakanlık yetkilileri, yapılan düzenlemenin KDV oranlarında artışı değil, yanlış uygulamaların ve istismarların önlenmesi amacını taşıdığını vurguladılar. Tebliğle yapılan düzenlemenin sektöre açıklık getireceği ve rekabet eşitliğini sağlamayı hedeflediği belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
KDV Oranları Yükseldi! Lokanta ve Kafelerde Değişiklik Başladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!