Çin’in Zhejiang eyaletinde yaşayan ve kimliği açıklanmayan bir kadın, arkadaşlarıyla birlikte yerel bir karaoke barına gece eğlencesine gitti.
Gecenin keyfini çıkardıktan sonra evine dönen kadın, vücudunda garip değişiklikler hissetmeye başladı.
MİKROFONDAN HERPES KAPTI
Çok geçmeden dudak çevresinde kabarcıkların belirmesiyle paniğe kapılan kadın, yaptırdığı test sonucunda herpes virüsü kaptığını öğrenerek şok oldu.
Kadın, Douyin (Çin’in TikTok’u) platformu üzerinden viral bir paylaşım gerçekleştirdi ve virüsün muhtemelen mikrofondan bulaştığını ifade etti.
“HAYATIM BOYUNCA BU VİRÜSÜ TAŞIYACAĞIM, TEDAVİSİ YOK”
Kadın, hangi tür herpes virüsüne yakalandığını net bir şekilde açıklamasa da uzmanlar, HSV-1’in genellikle dudak çevresinde uçuklara yol açtığını, HSV-2’nin ise cinsel yolla bulaşan genital semptomlarla ilişkili olduğunu aktarıyor. Her iki virüs türü de vücutta kalıcı olduğundan ve kesin bir tedavisi bulunmadığından, durumu oldukça ciddi.
Yaşadığı zorluğu paylaşan kadın, “Bu virüsü hayatım boyunca taşıyacağım. Tedavi edici bir ilaç yok. Sadece ağrıyı hafifleten ilaçlar mevcut; fakat belirtiler sürekli olarak tekrar ediyor.” şeklinde konuştu.
ORTAK KULLANILAN EŞYALARA DİKKAT
Kadın, hala rahatsız edici belirtilerle başa çıkmaya çalıştığını ve bu yılın başlarında uçukların yanağına kadar yayıldığını belirtti.
Mikrofon dezenfekte teknolojileri üzerine çalışan Li.Lac adlı şirketin uzmanları, çeşitli uyarılarda bulunarak, “Kirli mikrofonlar grip gibi virüsleri veya diğer bulaşıcı hastalıkları yayabilir.” ifadesinde bulundu. Ortak kullanımda olan mikrofonların özellikle stüdyo, tiyatro ve toplantı salonlarında riskleri artırdığı kaydediliyor.
HERPES VİRÜSLERİ DÜNYA GENELİNDE YAYGIN OLARAK GÖRÜLÜYOR
Herpes virüsleri dünya genelinde oldukça yaygın bir şekilde görülebiliyor. 2020 yılında yaklaşık 3.8 milyar kişi HSV-1 virüsünü taşıdığı hesaplandı. Sadece 2020 yılı içerisinde 0-49 yaş grubunda 122 milyon yeni HSV-1 enfeksiyonu tespit edildi. HSV-2 vakaları ise 15-39 yaş aralığında 26 milyon yeni vaka olarak belirlendi.
ABD’de her yıl yaklaşık 20 milyon kişi cinsel yollarla bulaşan hastalıklara yakalanırken, 14-49 yaş aralığındaki Amerikalıların yaklaşık yüzde 12’sinin genital herpes taşıdığı belirtildi. Ancak, çoğu zaman virüs belirti göstermediği için fark edilmiyor.
Uzmanlar, herpes virüsünün stres, yorgunluk veya bağışıklık sistemi değişimlerine bağlı olarak yeniden aktif hale gelebileceğini ve sinir uçları aracılığıyla cilde ulaşıp aynı bölgede yeniden kabarcıklara neden olabileceğini ifade ediyor.