G-QXXHXL9JW0
USD34,24
EURO37,63
CNY4,88
GBP45,08
EURO/USD1,10
BIST9.109,34
Petrol78,14
GR. ALTIN2.922,34
BTC2.150.998,84

Kamu Spotu Krizi: Anne Adaylarını Korkutuyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Son zamanlarda artan sezaryen doğum sayısına dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, ‘Sağlıklı olan normal doğumdur’ mottosuyla hazırladığı yeni bir kamu spotunu yayınladı. ‘Başardık’ başlıklı bu video, sosyal medyada büyük bir yankı uyandırdı.

Kamu spotunda, normal doğumun anne ve bebek arasında sağlıklı bir bağ kurma açısından kritik öneme sahip olduğu vurgulanırken, sezaryenin tıbbi bir gereklilik olmadıkça tercih edilmemesi gerektiği ifade edildi. Ancak, videodaki sahneler ve kullanılan dil, bazı tepkilere yol açtı.

Ünlü oyuncu Demet Evgar, sosyal medya üzerinden bu kamu spotuna karşı çıktığını belirtti. “Kalbim sıkışarak izledim” sözleriyle eleştirilerine başlayan Evgar, videonun korkutucu unsurlar taşıdığını ve anne adaylarının endişelerini artırdığını dile getirdi.

Evgar, bu tür bir kamu spotunun kadınların kaygılarını hafifletmek bir yana, üzerlerindeki sorumlulukları artırdığını belirtti.

“KORKU FİLMİ GİBİ OLAN BU KAMU SPOTU KALDIRILMALI”

Evgar’ın paylaşımında yer alan ifadeler ise dikkat çekici: “Doğru ve ideal olanı anlatmanın yolu bu mu? Birçok kadın doğal olarak vajinal doğumu tercih eder. Ancak bazıları ya zorunlu olarak sezaryene geçmek zorunda kalıyor ya da doktorları tarafından buna yönlendiriliyor. Korku ve kaygılar nedeniyle de sezaryeni seçenler var. Ancak bu gördüğümüz video, anne adaylarının korkularını hafifletecek ya da doktorlara doğru yönlendirmeler yapacak bir film niteliğinde değil. Tam tersine, paniği artıran ve tüm sorumluluğu tekrar kadına yıkan bir içerik var.”

Evgar, bu tür girişimlerin etkili olabilmesi için önce bir altyapı oluşturulması gerektiğini vurgulayarak, “Doğum anında ebelerin eksikliği ve normal hamileliklerin seyri sırasında dahi anneleri gereksiz yere sezaryene yönlendiren doktorlar, gerçekliğimizin bir parçası.” diyerek sürecin, sahada görev yapan doktorlar ve ebelerle birlikte yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Özetle, “Bu sadece kadının suçu, bu da kadın için bir hata gibi yansıtılan bu kamu spotunu izlerken duygu doluydum. Kızımla yaşadığım, 20 saat süren sancıların ardından mecburen geçmek zorunda kaldığım bir sezaryen hikayem var. Kucağımda doğduğu andan itibaren emmeye başladı. Elbette ‘vajinal doğum’ yapabilmeyi ve bu konforlu süreci deneyimlemeyi çok isterdim. Ayrıca, unutulmamalıdır ki ‘normal doğum’ değil, tıbbi terminolojiyle ‘vajinal doğum’ demek gerekiyor. Ben de ‘vajinal doğumu’ destekleyen biri olarak yazıyorum. Bu korkutucu kamu spotunun daha fazla kadına zarar vermeden kaldırılması ve yerine hedefe yönelik, kaliteli bir video yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kamu Spotu Krizi: Anne Adaylarını Korkutuyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!