G-QXXHXL9JW0
USD36,66
%0.03
EURO40,03
%-0.06
EURO/USD1,09
%-0.1
BIST10.862,14
%0
Petrol71,25
%0.25
GR. ALTIN3.551,04
%0.42
BTC3.042.750,67
%-1.19
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kadınlar İçin Daha Eşitlikçi Bir Dünya Vurgusu

Kadınlar İçin Daha Eşitlikçi Bir Dünya Vurgusu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İş Bankası tarafından üçüncü kez düzenlenen “Daha Eşitlikçi Bir Dünya” etkinliği, iş, girişimcilik ve spor alanında etkili kadın temsilcilerini bir araya getirdi. Etkinlikte, eşitliğin önemi ve kadınların toplumsal dönüşümdeki katkıları üzerine bir dizi panel gerçekleştirildi.

Kadınların iş yaşamındaki yerlerini güçlendirmeyi ve katılımlarını artırmayı amaçlayan Türkiye İş Bankası, toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili farkındalığı artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında bu yıl üçüncü defa “Daha Eşitlikçi Bir Dünya” etkinliği düzenlendi. Çeşitli sektörlerde kendi alanlarında başarıya ulaşmış kadınlar, katılımcılarla deneyimlerini paylaştı.

“Eşitlik bir tercih değil, kalkınmanın şartı.”

Etkinliğin açılışında konuşan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilirlik Lideri İzlem Erdem, kadınların karşılaştıkları engellerin kaldırılmasının sağlanması durumunda hem ekonomik hem de sosyal alanda önemli ilerlemeler kaydedileceğine dikkat çekti. “Kadınların eğitime erişimindeki engeller, bu eşitsizliklerin temel bir parçasını oluşturuyor. Dünyada 119 milyon kız çocuğunun okula gidemediği belirtiliyor. Eğitimden mahrum kalan bir neslin, istihdam piyasasında yer alması ve günümüz teknolojilerine adapte olması mümkün değil. Toplumsal cinsiyet eşitliği sosyal bir kavram olarak algılansa da ekonomik kalkınma açısından da büyük bir öneme sahip. Önümüzdeki 10 yılda eşitsizliklerin giderilmesi halinde, küresel ölçekte milli gelir artış hızının iki katına çıkması öngörülüyor. Bu veriler çerçevesinde, toplumsal cinsiyet eşitliği bir tercih değil, zorunluluk” dedi.

“Türkiye’de yönetimde kadın oranı yüzde 20 iken, İş Bankası’nda bu oran yüzde 42’ye yaklaştı.”

İş Bankası’nın 100 yılı aşkın tarihi boyunca ülkemizin ekonomik ve toplumsal kalkınmasına katkıda bulunmayı hedeflediğini belirten Erdem, mevcut durumda banka çalışanlarının yüzde 55’inin kadınlardan oluştuğunu ifade etti. Türkiye’deki yönetim pozisyonlarında kadın oranının yüzde 20 olmasına rağmen, İş Bankası’nda bu oranın yüzde 42’ye ulaştığını vurguladı. “34 yıl önce girdiğim bu kurumda yaşadığım heyecanı meslek hayatım boyunca hissettim. Cinsiyetin benim için bir engel teşkil etmediği bir kariyer yolculuğu yürüttüm. 2023 yılında Kadının Güçlenmesi Bildirgesi’ni yayınladık ve kadın girişimcilere 5 yıl içinde 100 milyar TL finansman sağlama hedefimizi sürdürüyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.

“Yapısal sorunlara ve uzun vadeli stratejilere odaklanmalıyız.”

Bankacılığın, Türkiye’de tarihsel olarak kadın istihdamının en güçlü olduğu sektörlerden biri olduğunu belirten UNDP Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Uzmanı Dr. Aslı Çoban, bankacılık sektörünün geçmişte kadınların iş yaşamına katılımını kolaylaştırdığını ifade etti. Çoban, “Ancak, genel ekonomi içerisinde ev içindeki bakım yükleri ve ‘kadın işi-erkek işi’ ayrımının devam etmesi, kadınların kariyerlerinde ilerlemesine engel teşkil ediyor. Yönetim kademelerinde ise hâlâ kadınların yeterince temsil edilmediğini görüyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ilerlemek için yapısal sorunlara yönelik uzun vadeli stratejiler geliştirmeliyiz” şeklinde konuştu.

Spor, iş dünyası ve tarımsal üretimde kadınların önemi.

Gazeteci Banu Yelkovan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Sporla Değişen Dünyalar” panelinde, milli güreşçi Buse Tosun Çavuşoğlu, milli voleybolcu İlkin Aydın ve ultra maraton sporcusu Aysu Türkoğlu, sporda cinsiyet eşitliği ve kadınların temsilinin artırılmasına yönelik düşüncelerini paylaştı.

Gazeteci Güzem Yılmaz Ertem’in moderatörlüğünde düzenlenen “Kadınların Gücüyle Dönüşen Dünya” panelinde ise Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli, BM FAO Küresel Gıda Kahramanı Şef Ebru Baybara Demir ve FutureBright Group Kurucusu Akan Abdula, ekonomik dönüşüm ve kadın liderliği konularında değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteci İrfan Donat’ın yönettiği “Köklerden Geleceğe: Umut Yeşerten Kadınlar” panelinde ise Kars Kazevi Kurucusu Nuran Özyılmaz, Natural Kapıdağ Kurucusu Beyza Aydın ve Baltalı Gıda Hayvancılık Kurucusu Funda Özer Baltalı, ilham verici hikayeleriyle sürdürülebilir kırsal kalkınmada kadınların rolünü ve kadın girişimciliğini desteklemek için atılması gereken adımları ele aldı. – İSTANBUL

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kadınlar İçin Daha Eşitlikçi Bir Dünya Vurgusu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!