G-QXXHXL9JW0
USD36,30
%0.07
EURO37,94
%0.03
EURO/USD1,04
%-0.04
BIST9.916,89
%0.82
Petrol75,92
%0.16
GR. ALTIN3.421,42
%0
BTC3.458.528,25
%-0.49
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kadın Direktörler Konferansı’nda Cinsiyet Eşitliği Vurgusu

Kadın Direktörler Konferansı’nda Cinsiyet Eşitliği Vurgusu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüzde 30 Kulübü tarafından Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun ev sahipliğinde düzenlenen 11. Kadın Direktörler Konferansı, “Finansın Gücüyle Dönüşüm: Yönetim Kurullarında Kadın Temsilinin Artırılması” temasıyla İstanbul’da hayata geçirildi.

Konferansa, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye Yönetici Direktörü Elisabetta Falcetti’nin yanı sıra akademi ve iş dünyasının önemli isimleri ile sivil toplum kuruluşlarından temsilciler katılım sağladı. “Finans Sektörünün Cinsiyet Eşitliği Konusundaki Dönüştürücü Rolü ve Kadınların Şirket Yönetimine Katılımı” başlıklı bir panelin de gerçekleştirildiği etkinlikte önemli görüş alışverişleri yapıldı.

Panel, Yüzde 30 Kulübü Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Dildar Edin moderatörlüğünde ilerledi. Panelde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Hukuk İşleri Dairesi Başkan Yardımcısı Zeynep Cantimur Kavaklı, İş Yatırım Yönetim Kurulu Üyesi Cansel Nuray Aksoy, Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Sinem Edige ve Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Yönetim Kurulu Başkanı Yağız Oral gibi önemli isimler bulunmaktaydı.

Etkinlik, Kadınlarla Güçlendirilmiş Yönetim Kurulları Ödül Töreni’ne de ev sahipliği yaptı. Törende, yönetim kurullarında toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen şirketler ödüllerle onurlandırıldı.

“2024 yılında Pariteye Ulaşan Şirketler” kategorisinde Alarko Carrier Sanayi ve Ticaret AŞ, Aydem Yenilenebilir Enerji AŞ ve Mavi Giyim Sanayi ve Ticaret AŞ ödüllendirildi. Ayrıca, “2024 Yılında Halka Arz Edilen Şirketler” kategorisinde Koton Mağazacılık Tekstil Sanayi ve Ticaret AŞ ile Rönesans Gayrimenkul Yatırım AŞ; “İş Grupları” kategorisinde ise Hacı Ömer Sabancı Holding AŞ ve Türkiye İş Bankası AŞ ödüle layık görüldü.

Kadın liderlerin sayısının artması dikkat çekti. Konferansta, Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu’nun 2013 yılından bu yana hazırladığı “Türkiye’de Yönetim Kurulunda Kadın Raporu”nun 11’incisi de katılımcılarla paylaşıldı.

Raporda, 2024’te Borsa İstanbul’a (BIST) kayıtlı şirketlerin yönetim kurullarında kadın oranının yüzde 17,9’dan 18,7’ye çıktığı bilgisine yer verildi. BIST’e kayıtlı 562 şirketin pay sahipleri, 2024’te yönetim kurullarına 3 bin 745 direktör atadı. Bu atamaların yüzde 34’ünü bağımsız yönetim kurulu üyeleri oluşturdu ve kadın üye oranında da sınırlı bir artış gözlemlendi.

Raporda ayrıca, 562 şirketin 191’inin yönetim kurulu tamamen erkeklerden oluştuğu, bu oranın tüm şirketlerin yüzde 34’üne karşılık geldiği vurgulandı. Tüm BIST şirketleri içinde kadın yönetim kurulu başkanı olan şirketlerin sayısının 45’ten 50’ye çıkması ve kadın CEO sayısının 23’ten 25’e ulaşması da dikkat çekti. SPK’nın önerdiği minimum kadın üye oranı olan yüzde 25’i yakalayan şirket sayısı ise 154’ten 183’e yükseldi, ancak bu şirketlerin toplam içindeki payının yüzde 32,6 ile sınırlı kaldığı ifade edildi.

En az üç kadın üyesi bulunan şirket sayısının 95 olduğu ve bunun tüm şirketlerin yalnızca yüzde 16,9’una karşılık geldiği raporda belirtildi. 467 şirketin ise henüz yönetim kurullarında etkin toplumsal cinsiyet çeşitliliğini sağlayamadığı kaydedildi.

Yüzde 30 Kulübü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Melsa Ararat, ülkemizde yönetim kurullarında kadın oranının en az yüzde 30’a ulaşması ve tamamı erkeklerden oluşan yönetim kurullarının ortadan kalkması için hedefler koyduklarını dile getirdi.

Yasal kadın kotası konusundaki savunuculuk çabalarının sürdüğüne dikkat çeken Ararat, yeni SPK Kurumsal Yönetim İlkeleri tebliğ taslağının bu bağlamda olumlu sonuçlar doğurduğunu ifade etti. TÜSİAD, EBRD, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği ve diğer paydaşların destekleri de memnuniyetle karşılandığı vurgulandı.

Kadınların yönetim kurullarındaki temsiliyetinin artmasına rağmen icracı rollerdeki cinsiyet uçurumunun daha da derinleştiğini kaydeden Ararat, bu alanda ciddi engellerin mevcut olup bunların büyük ölçüde sosyal politikalarla desteklenebileceğini belirtti.

İcrada görevli kadınların oranının artmasının önemine dikkat çeken Ararat, yönetim kurullarına daha fazla kadın üye eklenmesinin teşvik edici olabileceğini, ancak cinsiyet dengesinin sağlanması için bu durumun yeterli olmayabileceğini vurguladı.

Ararat, “Bağımsız yönetim kurulu üyelerinin cinsiyet dengesini sağlaması hem ahlaki hem de yasal bir zorunluluk olmalıdır. Yüzde 30 Kulübü üyeleri ve liderleri, çeşitliliği ve katılımcılığı yalnızca kendi şirketlerinin yararına olduğu için değil, aynı zamanda toplumun yararına olduğu için de savunmaktadırlar” dedi.

EBRD Türkiye Yönetici Direktörü Falcetti, EBRD’nin yalnızca sürdürülebilir özel sektör gelişimini desteklemekle kalmayıp aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliğini yaygınlaştırma görevine de sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye’de şirket yönetim kurullarında kadın temsilinin yetersizliğine dikkat çeken Falcetti, 2023 itibarıyla Borsa İstanbul’a kote 475 şirketten 179’unun tamamen erkeklerden oluşan yönetim kurullarına sahip olduğunu belirtti. Bu durumun, Türkiye’nin OECD ülkeleriyle kıyaslandığında geride kaldığını göstermekte olduğunu ifade etti.

Falcetti, Türkiye’nin EBRD’nin “Kadın İşletmelerine Destek Finansman Çerçevesi”ni uygulayan ilk ülke olduğunu ve bu programla büyük başarılar elde edildiğini, finansal kurumların ve özel sektörün cinsiyet eşitliği konusundaki çabalarını artırması gerektiğini sözlerine ekledi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kadın Direktörler Konferansı’nda Cinsiyet Eşitliği Vurgusu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Gazetemize Abone Olabilirsiniz.

Yeni haberlerden anında haberdar olmak için e-posta aboneliğini hemen başlat.
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!