G-QXXHXL9JW0
USD34,29
EURO37,03
CNY4,82
GBP44,46
EURO/USD1,08
BIST8.908,47
Petrol72,61
GR. ALTIN3.014,05
BTC2.344.358,50

Kademeli Emeklilik İçin Kartal Meydanı’nda Haykırdılar: “Hak, Hukuk, Adalet!”

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mitingde Adalet Arayışı: Emeklilikte Kademeli Sistem Talebi

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) öncülüğünde, emeklilikte adalet talepleriyle bir araya gelen emekçiler, Kartal Meydanı’nda kademeli emeklilik hakkı için miting düzenledi. “Borçlu değil alacaklıyız” ve “Hak, hukuk, adalet” gibi sloganlarla kendilerini ifade eden emekçiler, 1999 sonrası sigortalı çalışanların anayasal haklarına dikkat çekti.

Anayasal Hak Vurgusu

Mitingde söz alan EMADDER Genel Başkanı Mihriban Uğurlu, sosyal güvenlikte eşitlik ve adaletin anayasal bir zorunluluk olduğunu belirtti. Uğurlu, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bir buçuk yıldır dile getirdiğimiz mağduriyetlerimizin temel nedeni, 3 Mart 2023 tarihinde düzenlenen 7438 sayılı EYT yasasıdır. Bu yasa, yalnızca 8 Eylül 1999 öncesindeki çalışanları kapsıyor ve anayasa gereği tüm çalışanlar için adil bir kademeli emeklilik sistemi sunmuyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararına rağmen bu eşitsiz düzenleme, Anayasa’nın 2. ve 60. maddelerine aykırıdır. Hakkımızı alana kadar mücadelemize devam edeceğiz. Kademeli emeklilik bir talep değil, anayasal haktır."

Mağduriyetlerin Artması

Uğurlu, EYT düzenlemesinin yarattığı adaletsizlikleri de dile getirdi. Emeklilikteki farklılıkların, yaş ve prim durumuna göre belirlendiğini belirterek şunları ifade etti:

"Yaşı küçük olan emekli olurken, yaşı büyük olan cezalandırılıyor. Primi az olan emekli olurken, primi fazla olanlar mağdur edilmiş durumda. Özellikle 2000-2008 yılları arasında çalışanlar, bu adaletsizliğin en büyük kurbanları oldu. Biz devletimize güvenip çalıştık, ancak şu anda en büyük felaketi biz yaşıyoruz."

Uğurlu, emekçilerin ağır vergi yükü altında ezildiğine de dikkat çekerek, "Maaşımız yatmadan vergisi kesilen, SGK primi ödenen bizler, çalıştık ve ürettik. Fakat emeklilik hakkımızı, yıllarca ödediğimiz primlerin karşılığını almak istiyoruz. Devlet sosyal adaleti sağlamak zorundadır. Bu adaletsizliğe sessiz kalamayız" dedi.

Mitingin sonunda, emekçiler taleplerini güçlü bir şekilde dile getirdi. EMADDER ve Uğurlu, mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.

Mücadele Eden Mağdurların Sesleri

Kademeli emeklilik hakkı talebinde bulunan emekliler de görüşlerini paylaştı:

Birce Göktaş, "Hakkımızı almak için geldik. 8 Eylül 1999 sonrası akranlarımızla aramızda emeklilik yaşında büyük bir adaletsizlik var. Biz de hakkımızı almak için İzmir’den İstanbul’a geldik” dedi.

Necdet Şahin ise, “Bizler 1 günle 17 yıla mahkum edildik. Akranlarımız emekli oldu, biz de 17 sene bekleyecek durumda değiliz. Hakkımız olan kademeli emekliliği istiyoruz” şeklinde konuştu.

Ali Osman Çelik, "EYT’yi 19 günle kaybettim. Burada büyük bir adaletsizlik var. Devlet büyüklerimizden adalet bekliyoruz” derken, Mehmet Halim Sarıboğa da, “Ben tam 40 günle EYT’yi kaçırdım. Fabrikada işçiyim, akranlarım arasında dalga konusu oldum. Bu hakkımızı geri versinler" ifadelerini kullandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kademeli Emeklilik İçin Kartal Meydanı’nda Haykırdılar: “Hak, Hukuk, Adalet!”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

G-QXXHXL9JW0
Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!