G-QXXHXL9JW0
USD33,99
EURO37,84
CNY4,79
GBP44,94
EURO/USD1,11
BIST9.577,46
Petrol72,69
GR. ALTIN2.821,35
BTC1.972.399,65

Jüpiter’in Uydusu Europa’dan Günlük 1000 Ton Oksijen Ortaya Çıkıyor!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NASA’nın Juno keşif uydusunun verilerini inceleyen bilim insanları, Jüpiter’in uydularından Europa’da günlük 1000 ton oksijen ortaya çıktığını ve bu miktarın 1 milyon kişinin günlük tüketimi için yeterli olduğunu belirtti. Jüpiter, Güneş’e olan uzaklığı açısından beşinci sırada yer almakta ve Güneş sisteminin en büyük gezegenidir. Bu dev gezegen büyük ölçüde hidrojen ve helyum gazlarından oluşmaktadır.

Europa, Jüpiter’in uydularından biri olup bilim insanlarının uzun süredir yakından takip ettiği bir yerdir. Juno keşif uydusunun verilerini inceleyen bilim insanları, Europa’daki oksijen üretiminin önceki tahminlere göre daha az olmasına rağmen, 1 milyon kişilik bir nüfusun günlük oksijen ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde olduğunu tespit etti. Juno, Europa’nın yüzeyinden hidrojen çıkışını ölçen Jüpiter Auroral Dağılım Deneyi (JADE) aracıyla ulaştığı bilgilerle bu sonuca varıldı.

Juno, 29 Eylül 2022’de Europa’nın 354 kilometre yakınından geçerek uydunun yüzeyinde oluşan hidrojen ve oksijen miktarını ölçtü. Europa’nın Jüpiter’in radyasyon kuşaklarının tam ortasında bulunması nedeniyle, gezegenin radyasyonundan gelen yüklü parçacıkların uydunun yüzeyindeki su moleküllerini parçalayarak hidrojen ve oksijene dönüştürdüğü belirlendi. Araştırmacılar, Europa’da saniyede yaklaşık 12 kilogram oksijen üretildiğini ve bu miktarın önceki tahminlere göre az olduğunu belirledi.

Astrobiyologlar, üretilen oksijenin bir kısmının Europa’nın buzlu yüzeyinin altındaki okyanusa karışarak biyolojik yaşamı destekleyen bir ortam yaratabileceğini değerlendirmektedirler. NASA’nın 2011’de uzaya fırlattığı Juno keşif uydusu, Temmuz 2016’da Jüpiter’e varmış ve o zamandan beri gezegenin yörüngesinde keşif faaliyetlerine devam etmektedir. Bu bulgular, Jüpiter’in uydusu Europa’da daha fazla araştırma yapılmasını teşvik etmekte ve potansiyel biyolojik yaşamı destekleyen koşulların keşfine yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Jüpiter’in Uydusu Europa’dan Günlük 1000 Ton Oksijen Ortaya Çıkıyor!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!