Japonya, önemli bir kriz durumu ile yüz yüze kalmış durumda…
Artan pirinç kıtlığı, yükselen fiyatlar ve tüketicilerin tepkileri ile birleşen lojistik sorunlar, Japonya’yı 25 yılı aşkın bir süre sonunda ilk kez Güney Kore’den pirinç ithal etmeye yönlendirmiştir.
26 YIL SONRA İLK İTHALAT
The Guardian gazetesinin verdiği bilgilere göre, mart ayında Güney Kore’den pirinç alımı gerçekleştiren Japonya, bu kararı pirinç fiyatlarındaki artışları ve halkın artan öfkesini yatıştırmak amacıyla almıştır.
Japonya’nın Güney Kore’den en son pirinç ithal ettiği tarih 1999 yılıdır. Ülkede pirinç fiyatları ise geçen yıl aynı döneme kıyasla iki katından fazla bir artış göstermiştir.
Güney Kore’den gerçekleştirilen ithalata getirilen yüksek gümrük vergisine rağmen bu hamlenin yapıldığı ifade edilmektedir.
ABD’DEKİ ÜRETİCİLER DE KRİZİ FIRSATA ÇEVİREBİLİR
Japonya’nın kamu yayıncısı NHK, çevrimiçi platformlarda ve süpermarketlerde satılan Güney Kore menşeli pirinçten 2 ton ithal edildiğini bildirmiştir.
Bu miktar görece düşük olsa da, ilerleyen günlerde 20 ton daha pirinç ithalatının gerçekleşmesi öngörülmektedir.
Ancak Japon tüketicilerin, yurt dışında üretilen pirincin tadı ve kalitesine karşı geleneksel olarak şüpheli bir tutum sergilediği dikkat çekilmektedir.
1993 yılında yaşanan tarihi derecede soğuk yaz aylarından sonra ithal edilen pirinç büyük ölçüde satılmadan kalmıştı.
Güney Kore’nin Yonhap haber ajansı ise, ülkenin Japonya’ya pirinç ihracatının 1990’lı yıllardan bu yana en yüksek seviyeye ulaşmasının beklediğini aktarmaktadır.
Japonya’daki mevcut krizin, ABD’deki pirinç üreticileri için de yeni ithalat fırsatları sunabileceği düşünülmektedir.
PİRİNÇ FİYATLARI İKİ KATTAN FAZLA ARTTI
6 Nisan haftasında Japonya’daki marketlerde satılan pirincin ortalama fiyatı 4 bin 214 Japon Yeni (yaklaşık 30 ABD doları) seviyesine yükselmiştir. Geçen yılın aynı dönemine göre fiyatlar iki katından fazla artış göstermiştir.
Japonya hükümeti, mart ayında pirinç krizini hafifletmek amacıyla stoklarındaki 210 bin ton pirinci piyasaya sürme kararı almıştı.
Hükümetin bu adımı, yaz aylarında beklenen aşırı sıcaklar, tüketicilerin panik içinde pirinç alımı yapması ve dağıtımda yaşanan sorunlar nedeniyle artan fiyatları kontrol altına alma çabasıyla gerçekleşmiştir.
DURUMA MÜDAHALE EDİLDİ
Japonya, daha önce doğal afetler veya mahsul kıtlığı gibi durumların ardından stoklarındaki pirinçleri piyasaya sürerek müdahalede bulunmuştu.
Ancak bu defa, dağıtımla ilgili sorunlar nedeniyle duruma müdahale edilmiştir.
Yine de yapılan bu önlemler krizin üstesinden gelinmesini sağlamamıştır. Japonya Tarım Bakanlığı, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ‘lojistik sorunların’ piyasaya sürülen pirincin yalnızca küçük bir kısmının market ve dükkanlara ulaştığını belirtmiştir.