G-QXXHXL9JW0
USD34,22
EURO37,48
CNY4,83
GBP44,80
EURO/USD1,09
BIST9.132,30
Petrol76,84
GR. ALTIN2.870,06
BTC2.095.294,41

İstanbul’da 600 bin riskli bina var! Depreme dayanıklı hale getirme yöntemleri neler?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İstanbul’da 600 bin civarında riskli yapı bulunduğu belirtiliyor ve bu binaların acil bir şekilde depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan, güçlendirme çalışmaları ile riskli binaların 2018 Deprem Yönetmeliği’nde belirlenen can güvenliği seviyesine çıkarılabileceğini belirtiyor. Bu sayede Türkkan’a göre, kısa sürede 300 binden fazla bina depreme karşı güçlendirilebilir. Eğer binanın dayanıklılık performansı uygunsa, binanın tahliye edilmeden güçlendirilebileceğini belirtiyor.

Türkkan, “600 binden fazla riskli bina var ve zamanımız kısıtlı. Bu binalardan bazılarının güçlendirilmesi bile mümkün değil, bunlar yıkılmalı. Güçlendirme ile güvenli hale gelebilecek bina sayısı da oldukça sınırlı” açıklamasında bulunuyor. Türkkan, en hızlı güçlendirme yöntemlerinin klasik perdeleme ve binanın içerisine girmeden dışarıdan sismik damperler kullanarak yapılan güçlendirme olduğunu belirtiyor. İmar Kanunu’nda yapılacak düzenlemeler ile tekil yapıların dışarıdan güçlendirilmesinin mümkün olabileceğini söylüyor.

Güçlendirme ruhsatı alınırken binanın boş olmasının istenmesine dikkat çeken Türkkan, dışarıdan güçlendirme yapılacaksa binanın boşaltılmasına gerek olmadığını belirtiyor. Ancak devletin güçlendirme işlemlerinde yüzde 20 KDV alması ve belediyelerin iskan engelleri çıkararak süreci zorlaştırması konusunda endişelerini dile getiriyor. Bir binanın yeniden yapılma sürecinin 2.5 yıl sürdüğünü, ancak güçlendirme çalışmalarının 6-8 ayda tamamlanabildiğini belirtiyor. Maliyet açısından da güçlendirmenin yeniden yapma maliyetinin yüzde 40’ını aşmaması gerektiğini vurguluyor.

Sonuç olarak Türkkan, bu sürecin aciliyetini ve önemini vurgulayarak, güçlendirme çalışmalarının hızla ve etkili bir şekilde devam etmesi gerektiğini belirtiyor. Bu sayede binlerce insanın hayatının korunabileceğini ve depreme karşı daha dirençli bir kent yapısının oluşturulabileceğini savunuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İstanbul’da 600 bin riskli bina var! Depreme dayanıklı hale getirme yöntemleri neler?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!