İsrail ve Hamas arasındaki müzakerelerde önemli gelişmeler yaşanıyor. İki taraf arasındaki pazarlık, Hamas’ın elindeki her bir rehine için 12 Filistinli mahkumun serbest bırakılması üzerine odaklanmış durumda. Bu pazarlığın yanı sıra, İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli mahkumların serbest bırakılma süreci de belirli kriterlere bağlı olarak ilerliyor. İsrail, 30 yılın altında cezası olan mahkumları serbest bırakmayı kabul ederken, 30 yılı aşan cezalara sahip olanlar konusunda ise veto hakkı talep ediyor.
İsrail hapishanelerinde, Filistin’in Fetih Hareketi’nin liderlerinden Mervan Barguti gibi sembol isimlerin de bulunduğu yaklaşık 50 mahkumun 30 yılın üzerinde cezalara çarptırıldığı biliniyor. İsrail, bu isimler üzerinde veto hakkına sahip olmak istiyor. Diğer yandan Hamas’ın elinde tahmini olarak 120 İsrailli rehine bulunuyor ve Gazze’deki diğer grupların da rehineleri olduğu biliniyor. Hamas’ın son dönemdeki yapıcı tutumu, müzakerelerin olumlu bir şekilde ilerlemesine katkı sağlıyor.
Müzakere sürecinde Türkiye’nin rolü büyük önem taşıyor. Türkiye’nin katkıları ile süreç ilerlerken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun tavrı ise süreci yavaşlatabilir. Diğer bir önemli konu ise İran’da suikasta uğrayan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin yerine geçen Yahya Sinvar’ın durumu. Sinvar’ın müzakere masasına olan etkisi ve onay süreci süreci uzatabilir.
Türkiye’nin desteği ile ABD, Katar ve Mısır’ın çabaları sonucunda Gazze’de kalıcı bir ateşkes sağlanması hedefleniyor. İlerleyen günlerde müzakerelerin sonuçlanması bekleniyor. Bu süreç, bölgede barış ve istikrarın korunması adına önemli bir adım olarak görülüyor. İki taraf arasındaki anlaşma, bölgedeki gerilimi azaltarak insani koşulların iyileştirilmesine katkı sağlayabilir. Sonuç olarak, İsrail ve Hamas arasındaki müzakereler, bölgede güvenliği ve barışı sağlamak adına umut verici bir süreci başlatmış durumda.