G-QXXHXL9JW0
USD34,10
EURO38,09
CNY4,84
GBP45,59
EURO/USD1,12
BIST9.900,25
Petrol74,72
GR. ALTIN2.875,16
BTC2.161.037,61

İsrail hapishanelerinde Filistinlilere uygulanan işkenceyi anlatan çarpıcı rapor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrailli insan hakları kuruluşu B’Tselem, İsrail hapishanelerinde Filistinlilere yapılan işkencelere değindi. Bu kapsamda da, “Cehenneme hoş geldiniz: İsrail hapishaneleri işkence kampları ağına dönüştü” başlıklı çeşitli dillerde rapor yayınlandı. Rapor, 30’u işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’dan, 21’i Gazze Şeridi’nden ve 4’ü İsrail vatandaşı Araplardan olmak üzere İsrail hapishanelerinde kalmış 55 Filistinlinin ifadelerine yer verdi.

Raporda yer alan ifadelere göre, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinliler korkunç muamelelere maruz kaldı. Cinsel şiddet, aşağılanma, açlık, keyfi ve ağır şiddet gibi kötü muamelelerin sistematik bir şekilde uygulandığı belirtildi. Tutukluların temizlik şartlarından mahrum bırakıldığı, uykularının engellendiği, ibadet etmelerinin cezalandırıldığı ve tıbbi tedavilerinin engellendiği ifade edildi.

Raporda ayrıca, İsrail hapishanelerinin hızlı bir şekilde kötü muamele kamplarına dönüştürüldüğüne dair kanıtlar bulundu. İsrail güçlerinin 2023 yılında Gazze’ye saldırı başlatmasının ardından hapishanelerdeki Filistinli sayısının dramatik bir şekilde arttığı belirtildi. 2024 yılı itibariyle hapishanelerde tutulan Filistinli sayısının 9 bin 623’e çıktığı vurgulandı.

İsrail’in “idari tutukluluk” adını verdiği uygulamayla, suçlama olmaksızın Filistinlileri cezaevinde tutma yetkisine sahip olduğu ifade edildi. Askeri mahkemeler, tutukluların İsrail’in güvenliğini tehdit ettiğine karar verdikleri durumlarda tutukluluk süresini uzatabiliyor. Bu uygulama sonucunda binlerce Filistinli yasal hakkından mahrum bırakılıyor ve bilinmeyen yerlere götürülüyor.

Son olarak, raporda İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırıların insanlık dışı boyutlara ulaştığı belirtildi. Binlerce Filistinlinin öldüğü, yaralandığı ve enkaz altında kalanların olduğu ifade edildi. Sivil altyapının hedef alındığı ve hastane ile eğitim kurumlarının tahrip edildiği vurgulandı. Bu durumun, Filistin halkının insani krize sürüklediği ve uluslararası toplumun sessiz kaldığı belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İsrail hapishanelerinde Filistinlilere uygulanan işkenceyi anlatan çarpıcı rapor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!