Suriye’deki Beşar Esad rejiminin devrilmesi, ülkede süregelen iç savaşın en kritik dönemeçlerinden birine işaret etmektedir. Bu karmaşık süreçte muhalifler, uzun süredir Suriye topraklarını işgal eden çeşitli terör örgütleriyle çatışmalar yaşamaktadır. Bu durum, bölgedeki kaostan faydalanmak isteyen İsrail için bir fırsat yaratmıştır.
İsrail, 1974 yılında silahlardan arındırılmış bölge olarak belirlenen tampon bölgeyi fiilen kontrolü altına alarak Suriye’deki karışıklıklardan yararlanmaktadır. Golan Tepeleri’nde askeri varlığını artırmak suretiyle burada kalıcı bir güç haline gelen İsrail, varlığının geçici olduğunu ve Suriye’deki durum netleştiğinde bölgeden çekileceklerini belirtmişti.
Ancak, bu iddialar Washington Post’un elde ettiği uydu görüntüleri ile çelişmiştir. Gazete, İsrail’in Golan Tepeleri’nde işgal altında tuttuğu bölgelerde iki yeni askeri üs inşa ettiğini rapor etmiştir. Washington Post, bu iddialarını uydu görüntüleri ve uzman görüşleri ile desteklemektedir.
Uydu görüntüleri, İsrail’in Suriye’ye ait Golan Tepeleri’nde, bölge halkına ve uluslararası topluma varlığının geçici olduğu yönündeki beyanlarına rağmen iki yeni askeri üs kurmaya başladığını göstermektedir. Washington Post’un incelediği görüntüler, duvarlarla çevrili olan İsrail üssünde yarım düzineden fazla bina ve araç bulunduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca, üsse yaklaşık 8 kilometre mesafedeki benzer bir inşaat alanı da dikkati çekmektedir.
Yerel halk için endişe verici olan bu üsler, yeni toprak yollarla 1967’den bu yana işgal altında bulunan Golan Tepeleri’ndeki diğer alanlara bağlanmaktadır. İlk üssün birkaç kilometre güneyinde var olan arazinin, uzmanlar tarafından “üçüncü askeri üs” olarak değerlendirildiği ifade edilmektedir. Bu iki yeni üs ve temizlenmiş arazinin büyük ölçüde 1974’te imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması ile belirlenen tampon bölge içinde bulunduğu belirtilmektedir.
Uydu görüntülerinde ayrıca Kuneytra ilinin yaklaşık 16 kilometre güneyinde, tampon bölge ile Kodana köyü arasında inşa edilen yeni bir yol dikkat çekmektedir. Askeri olayları belgeleyip analiz eden Contested Grounds’tan William Goodhind, ilk üssün gözetleme, ikincisinin ise bölgedeki yollara daha iyi erişim sağlamak amacıyla kullanılabileceğini ifade etmektedir. Ayrıca temizlenmiş alanın, üçüncü bir askeri üssün kurulması amacıyla kullanılması da mümkündür.
Bu gelişmelere karşı Suriye’deki yeni yönetimin Savunma Bakanı Murhef Ebu Kasra, İsrail’in Suriye topraklarını işgalini “Suriye halkına karşı bir ihlal” olarak tanımlamıştır. Ebu Kasra, İsrail’in işgalinin meşru olmadığını belirterek, “(İsrail’in) İran’la problemi vardı, biz onları İran’dan kurtardık,” ifadelerini kullanmıştır. Aynı zamanda, Tel Aviv’in vatandaşlarını “önceki pozisyonlarından” koruyabileceğini belirten Ebu Kasra, İsrail’in Suriye’ye ait işgal altındaki topraklardan çekilmesi gerektiğini vurgulamıştır.