G-QXXHXL9JW0
USD34,14
EURO37,99
CNY4,85
GBP45,71
EURO/USD1,11
BIST9.887,75
Petrol73,56
GR. ALTIN2.886,45
BTC2.165.079,45

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’dan önemli açıklamalar: İşte detaylar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Reuters ile gerçekleştirdiği söyleşide ekonomideki zorlu ortamın hızlı bir şekilde sona ermeyeceğini ve normalleşmenin yakın bir zamanda gerçekleşmeyeceğini belirtti.

Aran, 2025 yılı boyunca zorlukların azalarak devam edeceğini düşündüğünü ifade etti. Fiyat istikrarının sağlanması ve enflasyonun düşmesi için bedel ödenmesi gerektiğini belirten Aran, bu bedelin bankalar tarafından ödeneceğini ve aktif kalitesinde bozulmaların yaşanacağını aktardı. Aktif kalitesindeki bozulmanın bireysel sektörde belirgin bir şekilde başladığını ve ticari tarafta da görülmeye başladığını vurgulayan Aran, sektör genelinde donuk alacakların 30 Haziran itibarıyla 216,5 milyar lira olduğunu ve bireysel sektörün kredi kartlarından gelen donuk alacaklarının artış gösterdiğini açıkladı.

Net faiz marjında yaşanan bozulmanın bankaları ciddi şekilde etkilediğini belirten Aran, özkaynak kârlılığının düştüğünü ve enflasyon muhasebesi olmadığı için bazı bankaların zarar etme riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Enflasyon beklentileri hakkında konuşan Aran, sene sonunda yüzde 42, 2025 yılında yüzde 20 seviyelerini beklediğini paylaştı. Merkez Bankası’nın politika faizinde kasımda 250 baz puanlık bir indirime gidebileceğini söyleyen Aran, kasımdan itibaren kademeli faiz indirimlerinin gerçekleşebileceğini ve politika faizinin 2025 sonunda yüzde 25’e kadar düşebileceğini düşündüğünü açıkladı.

Dolar/TL beklentilerine de değinen Aran, dolarizasyon riski ortaya çıkmaz ve liraya olan güven devam ederse sene sonunda dolar/TL’nin 38 civarında olabileceğini belirtti.

Bankaların regülasyonlara uyduklarını ve risk ağırlıklı varlık düzenlemelerinde de değişiklik taleplerinde bulunduklarını aktaran Aran, ayrıca sektördeki kur korumalı mevduat bakiyesinin düşeceğini ve yıl sonunda 20 milyar dolar seviyelerine gerileyeceğini öngördüklerini paylaştı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran’dan önemli açıklamalar: İşte detaylar!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!