Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) Yönetim Kurulu’nda, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin öncülüğünde hazırlanan İran aleyhindeki karar tasarısının oylanması gerçekleştirildi. Oylama sonucunda, 19 ülke evet oyu verirken, yalnızca 3 ülke hayır oyu kullandı. Ayrıca, 12 ülke ise oylamada çekimser kaldı.
Oylama sürecinde Çin, Rusya ve Burkina Faso tasarıya öncülük eden ülkelere karşı oy kullanarak muhalefet etti. Bu durum, uluslararası kamuoyunda İran’ın nükleer programı ve buna bağlı gelişmelerle ilgili önemli tartışmalara yol açtı.
Toplantıda, İran’ın bildirilmemiş iki lokasyonda tespit edilen uranyum parçacıklarının varlığının önemine değinildi. Bu bağlamda, İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na numune alımına izin vermesinin “zorunlu ve acil” olduğu vurgulandı. Özellikle bu konunun, uluslararası güvenliğin sağlanması ve nükleer silahların yayılmaması açısından kritik olduğu belirtildi.
Buna ek olarak, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun geçmişteki nükleer olaylarla bağlantılı olarak beyan edilmemiş nükleer parçacıkların varlığı hakkında kapsamlı bir değerlendirme yapması gerektiği ifade edildi. İran’ın nükleer programına dair öne çıkan sorunlarla ilgili iletişim ve iş birliğini artırması yönünde de çağrıda bulunuldu.
İran’a, bildirilmeyen iki yerde bulunan uranyum parçacıklarına ilişkin “teknik olarak güvenilir açıklamalar” sunması gerektiği hatırlatıldı. Bu noktada, uluslararası kurumun gelecekteki denetim ve gözetim faaliyetlerinin önemine dikkat çekilmektedir.
Son birkaç yıldır İran ile Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu arasında anlaşmazlıklar yaşanması, bu durumun ele alınmasının gerekliliğini ön plana çıkardı. Özellikle, İran’ın uluslararası denetim kurumuna bildirdiği sahalarda bulunan uranyum parçacıkları hakkında güvenilir açıklama yapmaması, geçtiğimiz yıl boyunca yaşanan gerilimlerin bir parçası oldu.
Bu karışıklıkların yanı sıra, İran’ın nükleer zenginleştirme programına yönelik sıkı denetimlerin geliştirilmesine yönelik uluslararası talepler de karşılanmamıştır. Bu bağlamda, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun izleme faaliyetlerini genişletmeyi reddetmesi başka bir anlaşmazlık konusu olmuştur.
Geçtiğimiz hafta, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Rafael Grossi, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile görüşerek, İran’ın ajansla iş birliğini artırması konusunda ihtiyacı olan ikna sürecini desteklemek için Tahran’a bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu görüşmeler, uluslararası iş birliği ve güvenlik alanında atılacak adımlar açısından kritik bir öneme sahip olmaktadır.