G-QXXHXL9JW0
USD34,23
EURO37,64
CNY4,88
GBP44,93
EURO/USD1,10
BIST9.031,64
Petrol81,13
GR. ALTIN2.910,70
BTC2.165.049,29

Instagram Hikayeni Neden Tekrar ve Tekrar İzliyorsun? Psikologdan Şaşırtıcı Açıklamalar!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kendi hikayesini tekrar izlemek ve kimlerin baktığını kontrol etmek, biraz kendini beğenmişlik gibi algılanabilir mi? Yükledikten birkaç saat sonra hikayesini tekrar izlemek ya da izleyici listesini detaylıca incelemek garip gelebilir mi? Bu soruların yanıtını uzman bir psikolog verdi.

Cosmopolitan’da yer alan habere göre; öncelikle, bunu sık sık yapıyorsanız endişelenmeyin. Bu tamamen normal ve kendinize narsisistik kişilik bozukluğu teşhisi koymak için bir neden yok. Chelsea Psikoloji Kliniği’nin kurucusu ve danışman psikolog Dr. Elena Touroni’ye göre, bu davranışın arkasında onaylanma isteği ve dış dünyaya belirli bir imaj sunma arzusu yatıyor. “Hikayelerimizi tekrar izlememizin sebebi, ne paylaştığımızı kontrol etmek ve kimlerin gördüğüne bakmak, yani kimlerin ilgilendiğini görmek. Bu da bizi daha bağlantılı hissettirebilir” diyor.

Aslında, başkalarının bizi nasıl gördüğüne olan merakımız evrimsel bir kökene sahip. Dr. Elena, “İnsanlar doğaları gereği sosyal varlıklardır. Kabul edilme ve bağ kurma isteği içerir,” diyor ve “Geçmişte, bir grup tarafından kabul görmek hayatta kalmak için çok önemliydi. Bu yüzden ‘uyum sağlama’ isteği bu kadar güçlüydü. Bir zamanlar bu, yaşamla ölüm arasındaki farktı.” diye ekliyor.

Dr. Elena’ya göre, Instagram hikayelerinizi tekrar tekrar izlemek sizi egoist yapmaz. Hatta bu, düşük özgüvenin bir işareti bile olabilir. Elena, Dışarıdan gelen onay ihtiyacı, genellikle düşük öz saygı ile ilgilidir. Bağ kurma, paylaşma ve onay alma isteği tamamen normal ve sağlıklı insan özellikleridir. Ancak dışarıdan gelen onaya bağımlı hale geldiğimizde, bu durum olumsuz bir hal alabilir. Kendine saygı her zaman içten gelmelidir.” ifadelerini kullandı.

Dr. Elena, “Kimlerin izlediğini ya da tepki verdiğini sürekli kontrol ediyorsanız ve sadece onay almak için paylaşımlar yapıyorsanız, bu alışkanlığın sağlıksız bir hal aldığının işareti olabilir” diye uyarıyor ve “Eğer hayatımızı dışarıdan nasıl göründüğüne göre düzenliyorsak, anı kaçırıyoruz demektir,” şeklinde ekliyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Instagram Hikayeni Neden Tekrar ve Tekrar İzliyorsun? Psikologdan Şaşırtıcı Açıklamalar!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Kontak ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!